Finanskursen

Avsnitt #180 av 25 Minuter Podcast

Praktiska Tips & Mindsets för Karriär och Affärer

Här kommer en summering från diskussionen i avsnitt #180:

  • Använd CTRL + F när du läser långa texter: Vare sig det är långa dokument, wikipediasidor, eller bolagsrapporter….sök efter nyckelorden du letar efter istället för att läsa allt från början till slut.
  • Skapa fodral i din browser: Det krävs inget geni för att förstå att det kan förenkla och effektivisera ditt Internetanvändande. Här är ett exempel:

image

  • Vid förvirring / när du gör något komplext:  Fråga alltid – “Vad är nästa steg?” Vad är det egentligen jag behöver veta eller göra just nu för att komma vidare? Alternativt:  “Okej, jag kan potentiellt göra 10 olika saker här…. men vilken enskild sak är viktigast?”  Genom att förenkla på detta sätt tar man sig vidare fortare. Istället för att fastna i Information Overload.
  • Tänk i extremer. Low-hanging fruit vs 5-årsbeslut.  Skippa allt mittemellan. Som en normalfördelningskurva där du skär bort mitten och lämnas med de två svansarna på varsin sida. 

image

Fördelen med ett sådant metalt filter är att det blir enkelt att diskvalificera vaga eller otydliga arbetsprojekt eller affärsidéer.

Low-hanging fruit = viktiga uppgifter du kan göra på kort tid (Max 1 vecka)

5-årsbeslut = saker värda att lägga mycket tid på. Generellt är det värt att vara kreativ och bygga ett system som förenklar uppgiften. Som citatet från Abraham Lincoln, “Give me six hours to chop down a tree, and I will spend the first four sharpening the axe.Typ – att skapa en Watchlist om man håller på med aktier. Eller medvetet lära sig nya färdigheter inom sitt karriärsområde, eller färdigheter från komplementära områden.

  • Tänk 80/20: Ett fåtal viktiga saker ger majoriteten av resultaten. Resten av uppgifterna är mindre viktiga och kan i praktiken förbises.  EXEMPEL: Om vi säger att du sätter ett affärsmål på 1 års sikt, då är det mer sannolikt att du kommer uppnå majoriteten av dina framsteg mot det målet under en kort specific period av året, kanske 1-2 månader, snarare än att det kommer ske i en gradvis kontinuerligt takt från årets början till årets slut.  INNEBÖRD:  Slutsatsen är att du bör förutse detta och därför sträva att ha ett fåtal viktiga insikter per år – din huvuduppgift är sedan att vara mentalt receptiv och att ha omdömet samt disciplinen att faktiskt förstå när du kommer över en sån där viktig insikt – för att kunna använda den fullt ut.

________________

Finanskursen Årskull 5 börjar söndag 1a Maj.

I Finanskursen får du lära dig hur man gör en aktieanalys från A till Ö på 12 veckor. Filtrering, analys, värdering, uppföljning, med mera…

Om du vill bli garanterad en plats bör du göra en tidig ansökan innan 17 april.

Finanskursen

*Lär dig analysera aktier och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Screening och trenderför att stärka din fundamentalanalys