Finanskursen 2022

Investera i RymdAktier

Rymdaktier blir kanske världens framtida Pensionsförsäkring

Rymdaktier

När filmen Armageddon med Bruce Willis gick på bio 1998 var jag IT-analytiker på en svensk storbank.

Fram tills dess var “teknik” för mig liktydigt med mjukvara och hårdvara. I “mjukvara” ingick VR-simulering, designstöd (CAD/CAM), databaser, operativsystem, bokföringsprogram, säljstöd, ordbehandlingsprogram, kalkylark med mera. “Hårdvara” var i stort sett begränsat till datorer, lagring och nätverksprodukter.

“Space är framtiden, i framtiden handlar allt om rymden!”, utbrast min kollega efter att ha sett filmen. För mig breddade den verkligen synen på vad teknik är. Det gick i ett slag upp för mig att t.ex. fordon och vapen kan räknas som högteknologiska produkter med stor såväl tillväxt- som vinstpotential. Till slut förstod jag alltså att till exempel raketer, satelliter, bomber, jetplan, spaningsteknik, mobiltelefoner, rymdturism och ekosystemet runt datorspel alla förstås bör räknas till tekniksektorn.

För mig och min kollega var det det svenska försvarsföretaget Saab aerospace, i samverkan med Bruce Willis samt för den tiden imponerande datoranimationer, som fick oss att vakna. Förr eller senare räcker jorden helt enkelt till om mänskligheten ska kunna fortsätta att växa. När flyg- och rymdindustrin väl får fart på raketerna är det bortom jordatmosfären som de stora tillväxt- och investeringsmöjligheterna finns. Det är fortfarande en bra bit kvar tills dess såklart, men under tiden har tillverkarna av flygplan, spaningsutrustning, satelliter, framdrivningssystem, specialmaterial tillräckligt med potential i och strax utanför jordiskt luftrum.

Virgin Galactic skapar rubriker

Sir Richard Bransons lyckade rymdtur i juli  2021 var ett stort steg för hans pojkdröm som på ett sätt till slut kunde uppfyllas, men i praktiken en gäspning för mänskligheten, eller åtminstone aktiemarknaden.

Tyngdlöshet kan man ju rutinmässigt uppleva genom att flyga tomma fraktplan i en båge som en kastad boll. Och att vara instängd i en garderob med vakuum runt omkring och bara nätt och jämnt skönja jordens krökning, utan att ens fullfölja ett varv runt jorden, är egentligen inte mycket mer rymdresa än en vanlig atlantflygning. Bara trängre. Nja, och en stunds frihet från upplevelsen av gravitation förstås, men på det stora hela innebär trippen knappast någon revolution, vilket avspeglas i den avmätta kursreaktionen.

Aktien har rasat (från 55 till 9).

En jämförelse mellan Rymdaktier och närliggande substitut

Missförstå mig inte. Det är svårt, och fortfarande farligt, att kasta sig upp till 90 km från havsytan, 10 gånger så högt som Mount Everest. För att inte tala om dyrt och ganska onödigt, dvs precis som väldigt många andra nöjen. Så farligt mycket kostar inte biljetterna just nu.

Faktum är att en tripp till Maldiverna eller Hamptons över sommaren kostar mer för en typisk miljardärfamilj än den i sammanhanget futtiga kvartsmiljon dollar SPCE tar för nittio minuter i Virgins vita vakuumbåt. Kostnaden för resan lär dock vara en storleksordning högre, för att inte tala om det potentiella marknadspriset för de första turerna.

Men mer om det alldeles strax.

För Branson själv och hans varumärke Virgin är det förstås ovärderligt att vara inte bara tidig utan just först. Men precis som BMW och Aston Martin konstaterade i ett par uppmärksammade kampanjer för begagnade bilar som skulle fått t.o.m. Lap Powers grundare att rodna, “You know you’re not the first”, så tror jag inte Jeff Bezos bryr sig om att han kommer tvåa. För honom är det en fråga om pengar, inte ära, och Bezos har 50 gånger större konto än Branson. 

Miljardärernas nöjestrippar drar förhoppningsvis till sig lika mycket kapital som uppmärksamhet till sektorn. Det behövs, för det är långt kvar tills det är säkert och billigt nog för rymdturism att bära sig ekonomiskt. Det finns visserligen tillräckligt många som har råd med ett rymdskutt, men om du inte ens är bland de 100 första tappar den klaustrofobiframkallande atmosfärsurfningen snabbt i attraktion. Det finns ju inget att göra däruppe. Nej, det krävs ett rymdhotell för det, a room with a view, och definitivt något mer kreativt än att flyta runt i en minimal kabin i några minuter.

Vad vore attraktivt för oss som Investerare i Rymdaktier?

Som tur är består sektorn av så mycket mer än SPCE. Dessutom är det vägen fram till mer uthålliga rymdresor som du som investerare vill åt, dvs den ständiga, kommersiellt välgrundade, teknologiska frammarsch som bolagen i Solactives Space Technology Index står för.

En av de heliga Graalarna på finansmarknaderna är oberoende avkastningskällor. När diversifiering funkar, på riktigt.

Där står rymdsektorn i en helt egen klass, med konjunkturokänsliga skattefinansierade kunder och en teoretiskt osinlig framtida potential.

Bolagen växer som grupp bara lite snabbare än ekonomin i stort, men det tar aldrig slut.

Rymden tar aldrig slut. Sektorn utgör därmed den ultimata pensionsförsäkringen.

Men det går förstås utmärkt att göra relativt korta, snabba visiter i sektorn också, just när den är som hetast eller om resten av marknaden känns sårbar.

Vontobel har via sitt trackercertifikat baserat på Solactive Space Technology Index gjort det enkelt att komplettera sina övriga teknikinvesteringar, i t.ex. e-handel, mjukvara, IT-konsulter och dator/internet-relaterad hårdvara, med riktigt framåtlutad avancerad teknik för rymdåldern. Solactives rymdteknikindex innehåller 20 företag, vilka omviktas två gånger om året till likaviktning (dvs 5 procent vardera). Just nu väger Virgin Galactic, Boeing, Loral Space och Sirius XM tyngst i indexet. Viasat, DISH, Safran, Teledyne och Ball har för tillfället minst vikt, men snart viktas alla om till 5 procent igen.

Detta är bara början.

Här kan man verkligen vara tidig — men då får man också vara tålmodig och hoppas att framstegen fortsätter i rasande fart.

Finanskursen 2022

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig analysera aktier och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Screening och trenderför att stärka din fundamentalanalys