Dela upp större beslut i 3 delar

blank

Stora beslut bör ges större vikt än små beslut

Framgångsrika människor är duktiga på att prioritera. De utvecklar en förmåga att skilja de stora besluten från de små, och de fattar de små besluten fort. De stora besluten lägger de mer tid på.

Att veta hur mycket tid och eftertanke man ska lägga på varje beslut kan vara svårt. Men kom ihåg att alla har lika mycket tid varje dag, och ändå får vissa mycket mer gjort än andra. Det beror generellt mer på att de är bättre på att prioritera och fokusera på viktigare saker, än att de arbetar hårdare.

Om denna 3-stegsprocess:

Följande process gäller endast vid stora, nya beslut. T.ex du tänker investera en miljon kronor på lång sikt i ett företag du aldrig placerat pengar med innan. Eller kanske ska du köpa bil eller välja boende.

3-Stegsprocessen ser ut såhär:

1) Tänk och analysera.

2) Ta en paus och låt ditt undermedvetna ”vikta” situationen.

3) Känn efter och fatta beslut.

Varje av dessa steg är en separat process, vilket innebär att du inte kan göra alla tre på samma gång, för de kräver olika delar av din hjärna.

Kort beskrivning av varje steg:

  • Analys: Bryt ned problemet i olika delar och tänk över vad som är viktigast. Ett sätt att göra detta, är genom att använda en beslutsmatris (se bild nedan).
  • Undermedveten viktning: Sov minst ett dygn.
  • Känn efter: Ofta kommer svaret tidigt på morgonen när du är färsk i huvudet.

Fråga: Varför inte bara hoppa till steg 3, och genast gå på magkänsla?

Svar: För att magkänsla funkar bäst för enkla beslut, men är mindre pålitlig vid komplexa beslut med många faktorer att tänka över. Dessutom skänker steg 1 och steg 2 en extra kalibrering, som tar din magkänsla från hyfsad gissning till kvalificerad gissning.

Hur lång tid tar det? Det kan ta mycket lång tid (flera veckor eller månader) som längst. I snabbaste fallet tar det några timmar. Men (som säkerhetsåtgärd) bör du låta det ta minst en dag (vid viktiga beslut), så att du kan ”sova på saken” och ge ditt undermedvetna en chans att tänka ut alternativa lösningar eller hitta fallgropar.

Så, för att vara på säkra sidan och undvika på tok förhastade slutsatser vid viktiga beslut, säg: Inom loppet av en vecka. Alltså, efter att du samlat ihop och gått igenom all information som behövs; e.g din analys).

Varför göra såhär? För att ju större och viktigare ett beslut är, desto mer tid ska du lägga på det; inte bara hoppa till första enklaste svar (som ofta är dåligt).

Kom ihåg – det lönar sig att identifiera vilka beslut som är viktiga, och vilka som inte är. För övrigt är det av denna anledningen “screening” (filtrering på nyckeltal eller särskilda branschfaktorer)…. Och även indelning i listor, är viktigt. De hjälper dig att fatta snabbare och bättre investeringsbeslut. Du kan ha två exakt lika intelligenta och pålästa personer, med samma intressen, och över sikt kan mycket väl den ena vara betydligt bättre på att investera i rätt tillgångar, endast tack vare en bättre/enklare/unikare screeningprocess eller uppdelning i särskilda listor.

* * *

Två tidigare Finansbrev om beslutfattning:

Finanskursen 2019

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk