Finanskursen

Bostadspriser, inflation och räntor

Avsnitt #182 av 25 Minuter Podcast

Den officiellt uppmätta inflationen i USA var senast 8,5%. I Sverige är den 6%. Vad betyder det?

Det betyder att man får mindre för pengarna. Om man inte har fått minst 6% löneökning efter skatt så måste man minska sin konsumtion Om man har bolån och elräkning är det ännu värre.

Vi diskuterar vad man ska göra, vilka aktier man skall undvika framöver och två säkra områden närmaste 10-20+ åren.

Ungefärliga timestamps
3:00 Hedonistisk anpassning
4:00 Elpriser
9:00 Bolåneobligationer
13:00 Ränteprognoser
20:00 Huspriser
27:30 Vinstmarginaler
30:30 Revolution
35:00 Vinnarbolag


Praktiska Tips:

Bostad:

  • Räkna på räntan själv: Gör ett kalkylblad med ränteutgifter kommande 60 månader med olika scenarier för den rörliga räntan, och jämför med om du binder på 5 år. Om räntan höjs till ca 4% på 4 år och sedan sänks igen till 2,2% kommande året, så är ett femårslån på 2,27% dyrare över de fem åren. Enkelt att göra kalkylen, men få orkar göra det.

Aktier:

  • Om man tror att detta endast är liten puckel i en fortsatt långsiktig uppgång, gynnad av penningtryckande och låga räntor, så ska man sakta börja köpa in sig i kvalitativa techbolag och “growth”, lönsamma tillväxtbolag som gått ned oförtjänt mycket sista 6 månaderna.
  • Om man tror på höjd ränta många år framåt, lågkonjunktur/recession eller kanske t.om en krasch:   Då ska man sälja icke lönsamma tillväxtbolag , sälja alla “Zombiebolag” med höga skulder och höga driftkostnader – och behålla pengarna på banken eller köpa råvaror.
  • Syntesen är: Oavsett vad man tror ska man ha bolag med Pricing Power, låg CAPEX och låga eller iaf hållbara skuldnivåer.
  •  

Två framtidsområden:

Oavsett hur det går – och vad man tror, så är två mer eller mindre ostoppbara makrotrender:

  • Digitalisering – “better, faster, cheaper, simpler!” och större globalt användande av Internet och internationalisering av ekonomin
  • Elektrifiering – stigande global el- och energiförbrukning som obruten trend sista 40 åren.

Detta är två enorma områden som utan tvivel växer varje år på 10-20 års sikt och generellt sett har pricing power. Men för att hitta något mer spännande inom respektive området behöver man nischa ned sig.


Årskull 5 av Finanskursen börjar söndag 1 maj

Om du är intresserad av att kunna räkna på aktier – och inte mest bara chansa – så ger Finanskursen dig en stabil grund att utgå från och känna dig självsäker att välja egna aktier.

Det är i lägen när folk är som mest negativa, har panik, eller helt enkelt inte gjort någon typ av analys – som de bästa investeringslägena skapas. Det är så missprisningar tillkommer.

Så även om läget kan verka dystert på börsen – just nu – är det kanske bästa läget att faktiskt lära sig hitta undervärderade bolag och börja sätta ihop en bevakningslista av kvalitativa aktier.

Du finner all info om Årskull 5 på Hemsidan till och med lördag 30 april.

För alla intresserade:

Karl-Mikael Syding is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
 
Topic: Finanskursen: Fråga Syding vad du vill
Time: Apr 30, 2022 11:00 Stockholm
 
Join Zoom Meeting
 
Meeting ID: 850 5499 2572
Lördag kl 11:00 på förmiddagen