Finanskursen 2019

Hitta Duktigt Folk och Håll Koll på Dem Över Åren

blank

Hur ett fåtal goda beslut kan avgöra resten av ditt liv

Om du hade investerat i Berkhshire Hathaway (och Warren Buffett eller många av Charlie Mungers andra projekt) för 20-30 år sedan och bara suttit på aktierna, hade du varit rik nu.

Det finns en fantastisk artikel om en vanlig man som investerade mycket tidigt i Berkshire. Han hette Stewart Horejsi och var en svetsare.

Stewart hade kunnat sälja av sitt innehav av Berkshire flera gånger genom åren, och med goda resultat (2x, 5x, 10x, 15x, 20x, etc…) likt många andra personer som investerat i Berkshire Hathaway. Och det hade inte varit något fel med att göra det, givet att det var ett pre-mediterat beslut. Men många gånger säljer man av ren instinkt eller girighet. Det är aldrig en bra idé, givet att du sitter på en tillgång som stiger i värde.

Det kan tolkas som en översimplifiering, men….

Sensmoralen är: Stewart Horejsi fattade endast två beslut.

#1: Jag ska investera med Warren Buffett, för han är en exceptionellt intelligent och kapabel investerare, vars omdöme jag litar på.

#2: Jag tänker inte sälja mina Berkshireaktier.

Dessa två beslut gjorde en vanlig man till en miljardär.

Det första beslutet är svårt för oss–som utomstående–att säga något om. Vi kan spekulera att Stewart var observant som uppmärksammade Buffett så tidigt i hans investeringskarriär.

Det andra beslutet krävde dock stark karaktär och stort tålamod.

En av de viktigaste investeringsbesluten du kan fatta är därför: Är detta en person vars omdöme jag kan lita på? Exempelvis en känd VD, styrelseledamot, investerare, eller fondledare.

5 Tips för att hålla koll på duktigt folk:

Om du har långsiktigt intresse av investerande bör du föra en lista över duktigt folk att kolla en gång per kvartal, halvår, eller år…. Bara se vad de håller på med. Om de startat nya företag, investerat i nya projekt, eller dylikt… och sedan tänka: (1) är detta något jag kan vara med i? (2) kanske är detta ett lovande nytt område att läsa på mer om. Eller kanske (3) detta är för svårt och ointressant för mig.

Här är tre till tips (1) Gå med i deras emailutskick/nyhetsbrev, om de har några. (2) Läs deras rapporter. (3) Skapa Google alerts på deras namn, så kan du kanske få updates om senaste nytt de är involverade i.

Sedan finns mer sofistikerade tips, men de tar mer tidsansträning eller pengar.

Finanskursen 2019

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk