Finanskursen 2020

Mental ohälsa: En lovande marknad?

Runt 5 % av världens befolkning lider av mental ohälsa. Biotech och psykadelika är intressanta områden på 10 års sikt

Panikångest. Schizofreni. Narcissism. Humörsproblem. Självmordstankar.

Ett av världens absolut största problem är mental ohälsa och beroendeproblematik. Noterade företag som bland annat NUMI (Numinus), BOSS (Yield Growth) och MMED (Mind Medicine) jobbar just nu parallellt med privata organisationer som ATAI Life Sciences, Tabula Rasa (Psychedelic builders), CB Therapeutics, PsyBio och Compass Pathways för att förena modern vetenskap och kapitalistiska principer med uråldrig kunskap om växtmediciners relation till det mänskliga psyket. Målet är att ta fram mediciner som snabbt och säkert botar psykologiska åkommor, utan att införa det beroende och apati som till exempel Xanax (en benzodiazepin) och Lexapro (SSRI) ofta gör.

De flesta känner någon som är eller har varit deprimerad eller djupt olycklig, eller kanske till och med lider av PTSD. Runt 5 procent av världens befolkning lider av mental ohälsa. Dubbelt så många enligt vissa organisationer. Och många gånger fler än så känner ibland att de saknar en tydlig mening med livet, och skulle må bättre av att vidga sina perspektiv samt stärka känslan av samhörighet, ansvar och resonans med andra levande varelser. Ofta hjälper varken mångårig terapi eller medicinering – snarare tvärtom.

Som tur är finns det kraftfulla och säkra botemedel vilka i ett slag kan neutralisera svår ångest, depression och posttraumatisk stress, samt bryta dåliga vanor som dysfunktionellt bruk av beroendeframkallande droger som alkohol, tobak, kokain och heroin. Det finns till och med lovande studier avseende lindring av koncentrationssvårigheter och autismspektrumvariationer.

Det är således inte en överdrift att den pånyttfödda biotekniska revolutionen med rötterna i svampriket kan utgöra världens viktigaste utveckling under 2020-talet. Som tur är har betonghäckarna på FDA redan insett både behovet och framstegen. Både FDA och Europas motsvarighet har gett den ideella organisationen Maps.org en snabbfil för godkännande av MDMA-understödd terapi för svår PTSD.

Det ser i dagsläget ut som MDMA-kliniker kommer göra ketaminklinikerna i USA och UK sällskap i början av 2022. Därefter står både psilocybin och LSD på kö bara några år senare. Nyckeln ligger i psykedelikernas unika förmåga att turboladda hjärnans plasticitet vilket skapar en möjlighet att tänka nytt och stort.

Det här betyder att vi “snart” (nåja, håll inte andan ännu) kan vänta en ny bioteknisk vår på börsen. De tidigare så högtflygande marijuanaföretagen får plötsligt se sig frånkörda av helt naturliga och fritt växande trippkantareller samt skräddarsydda patenterbara tryptaminderivat. En del av cannabisbolagen, som MYCO (Mydecine innovations) och MOTA (Mota ventures) har dock fattat vart vindarna blåser och svänger nu från maja till svamp. De mänskliga och ekonomiska värden som tidigare nämnda psykedelikaföretag, tillsammans med suggestivt namngivna bolag som TRIP (Red Light Holland), SPOR (New Wave), Entheos, Empower clinics, SOW (Organic flower), EAT (Nutritional high), PMD (Psychemedics) lurar på borde få vilken investerare som helst att gnugga händerna av Deee-lite.

Finanskursen 2020

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk