Nikola vs Tesla

blank

Dags att gasa i matchen om miljövänliga fordon!

Söker du efter investeringar med teknik- och miljöinriktning men tycker att till exempel Tesla känns lite svårsmält på dagens nivåer? Vilka energilagringstekniker är egentligen hållbara och vilka företag har bäst möjligheter?

Det är inte lätt att hitta rätt. Detaljerna är viktiga när det kommer till effektiva system kring miljövänliga fordon, inte minst avseende distribution, kostnad samt tillgänglighet, hållbarhet och användarvänlighet (tankning).

Med Tesla i förtruppen har batteridrivna bilar blivit enormt uppmärksammade, men det har varit svårt för dem att ta signifikanta marknadsandelar från förbränningsmotorer trots ett decennium med mångmiljard subventioner. Batterier är tyvärr tunga, laddar långsamt, tappar snabbt i effektivitet över tid och själva framställningen och återvinningscykeln är inte särskilt snäll mot miljön. De har knappast varit billiga heller, även om utvecklingen är lovande på vissa håll. Samtidigt har det inte funnits några riktigt kostnadseffektiva och miljövänliga alternativ till batterier.

Situationen för batteribilar har delvis räddats av att de flesta personbilar oftast körs relativt korta sträckor i stadsmijö, där det finns gott om laddningsmöjligheter – inte minst på natten. Tack vare ett helhetstänk kring vätgasceller har emellertid lastbilstillverkaren Nikola till slut kunnat kliva fram som en seriös utmanare till batterisystem avsedda för mer långväga och tunga kommersiella transporter.

Den 12 maj 2020 skrev jag om några av skillnaderna mellan batteridrivna fordon å ena sidan, och de där energikällan utgörs av bränsleceller med vätgas å den andra. Jag påpekade då några av vätgasens fördelar, t.ex. snabb tankning som räknas i minuter snarare än timmar, samt att fordonen slipper släpa runt på tunga batterier som sliter på både miljö och plånbok.

Lastbilstillverkaren Nikola har liksom elbilsproducenten Tesla tagit sitt namn från den legendariska forskaren och uppfinnaren Nikola Tesla, som tillsammans med Thomas Edison var en pionjär inom området elektricitet. Kanske hade dock Edison varit ett mer passande namn, med tanke på att de hårda stridigheterna mellan uppfinnarna påminner om kampen mellan Teslas Elon Musk och Nikolas Trevor Milton. Nikolas utveckling är ett upplysande exempel på de stora möjligheterna med vätgasteknik.

Ett av genidragen från Milton och Nikolas sida är att fokusera på att bygga upp vätgasdistribution längs en enda nyckelsträcka för lastbilar. De flesta lastbilar går nämligen fram och tillbaka samma vägsträcka hela sin ekonomiska livstid – ungefär som ett tåg. Med den här strategin undviker Nikola de enorma kostnader som det skulle kosta att skapa ett heltäckande nätverk av vätgascentraler (jämför med Teslas Superchargers).

Ett problem med vätgas har varit det höga priset till konsument, pga kostnader för stationer samt elektricitet för själva framställandet av gasen. Nikola löser det genom att standardisera de tidigare skräddarsydda stationerna, samt tillverka gasen med elbolagens nätbalanseringsöverskott. Standardisering medför bland annat skalfördelar och möjliggör en effektivare och billigare komponentproduktion.

Nikolas lokalt belägna standardstationer tillverkar alltså gas på plats och lagrar den i sina tankar när elen är billig eller gratis pga att kraftföretagen tillverkar mer än som efterfrågas just då. Det gäller särskilt förnyelsebar el. Ibland kan Nikola t.o.m. få betalt för sin tjänst med nätbalansering. Det gör att det alltid finns billig gas redo som kan tankas över till valfria besökande fordon på några minuter. Batterier däremot drar enormt mycket el direkt från nätet när batterierna ska laddas. Det sätter extrem press på nätet, i synnerhet om det är dagtid och man vill fylla bilen snabbt. Snabbladdning minskar dessutom snabbt batteriernas livslängd.

Inte minst bör det påpekas att livscykeln för såväl vätgasfordon, bränsleceller, vägslitage som själva vätgastillverkningen med mera har minimal påverkan på miljön jämfört med dagens batteriteknik.

För dig som är intresserad av ett smidigt sätt att få exponering mot en välbalanserad portfölj av vätgasapplikationer så är det värt att bekanta sig med ett trackercertifikat med Solactive Hydrogen Top Selection Index NTR som underliggande index. Den består av femton företag med vätgas- och bränslecellsrelaterad verksamhet. Indexet innehåller små, specialfokuserade företag, gasproduktionsjättar, samt mellanstora motor- och fordonstillverkare. Just Nikola saknas än så länge, men det kan vara bra med tanke på att Nikola är så nytt att det än så länge inte har några intäkter.

Indexet ger exponering mot en portfölj av både stora och små företag. Bolagen med störst vikt i indexet är alltså inte bolagen med högst marknadsvärde. De minsta företagen, NEL, Chart, Chemours och Plug Power är tvärtom indexets fyra tungviktare med totalt 42% vikt. Om du är intresserad av miljövänlig energiteknik så är vätgasrelaterade företag åtminstone ett spännande område för dig att leta möjligheter i. Det är en elektrisk returmatch som är under uppsegling 140 år efter kampen mellan Nikola Tesla och Thomas Edison. Vad tror du om utgången?

Finanskursen 2021

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig analysera aktier och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Screening och trenderför att stärka din fundamentalanalys