Om Finanskursen och Mikael Syding

Bakgrund och Historik

Hej, kul att du hittat hit.

Du gillar antagligen finans, ekonomi och börsen.

Jag är Karl-Mikael Syding. Riskkapitalist och hedgefondförvaltare. Jag ligger bakom Finanskursen. På den här sidan kan du läsa om min bakgrund och karriär inom finansbranschen.

Om du är intresserad av Finansursen kan du göra en tidig ansökan inför nästa omgång på denna sida. Eller läsa mer längst ned.

Nedan är en videopresentation av kursen.

Har medverkat i:

Min Bakgrund

Historien bakom min finanskarriär

Det hela började 1990, när jag gick ut gymnasiet och fick ett stipendium för mina goda resultat i matematik och fysik. Jag tilldelades 35,000 kr. En stor summa pengar på den tiden, och vid den åldern.

Tack vare stipendiumet kom jag in på Handelshögskolan där jag studerade ekonomi. Och tack vare pengarna kunde jag även där fokusera på mina studier.

Jag flyttade alltså från Västerås till Stockholm.

blank
Finanskursen hhs

Mina studiedagar var roliga, men ensliga.

Som student kan jag ha uppfattats som en aning konstig, då jag ofta anlände till lektionsalen med stora limpor fyllda av honung.

Fyra år senare, 1994, tog jag min sista kurs på Handels. Därefter började jag arbeta som mäklarassistent på Skandiabanken.

Den första tiden på Skandiabanken gjorde jag inget annat än att arbeta.

Till en början levererade jag cheeseburgare för att bli en del av teamet. Snabbt tog de mig under sin vinge och jag gjorde allt som tillbads mig och mycket mer.

Jag kom dit först på morgonen, fixade faxmaskinen och lämnade ofta sist, vid 22-23.

Ett halvår senare blev jag befordrad till analytiker och lärde mig allt som jobbet krävde. Minns att jag jobbade 110 timmar i veckan ett par gånger.

En dag frågade chefen om en Excelmodell i Warren Buffetts regi, och jag var den enda som hade gjort en sådan i förväg och kunde visa upp den. Alla andra var förvånade. Efter den dagen fick jag mer ansvar.

blank

Jag jobbade hårt som analytiker och blev belönad med en betald Diplomutbildning i Finansiell Analys hos Sveriges Finansanalytikers Förening (SFF). Denna utbildning kostar i dagsläget 213,000 kr (ex moms). Detta var 1995.

blank
blank
blank
diplomutbildning

Med mina nya kunskaper letade jag vidare och tog till mig informationen på jobbet med iver och stor energi.

Kort därefter blev jag headhuntad till Swedbank, som ansvarig för att bygga upp deras avdelning för IT-analys.

Jag tog ofta med mig arbetet hem. Ibland kunde jag inte sova för jag hade för många rapporter i huvudet. Jag var en galen ungkarl som ständigt jobbade.

blank

Ovan: På TV under en konferens för ett stort IT-företag jag bevakade.

Till höger: Strax innan jag blev utsedd till årets analytiker. Jag kände mig ostoppbar i mina beräkningar. Det var en rolig tid. Adolf Lundin är på bild längst ned till höger.

blank

Inte långt efter detta blev jag utsedd till årets analytiker, 1998, efter mina analyser om investmentbolag (Investor, Industrivärden, mfl). Det visade sig att jag hade rätt i många av mina analyser och folk i höga positioner följde mina råd. Det satte mig på radarn.

blank

Som tack för mitt hårda arbete (och pengarna jag tjänat banken) fick jag en befordran. Dessutom fick jag återigen en dyr utbildning betald.

Nu var det ett skräddarsytt chefsprogram avsett för Swedbanks framtida ledare. Inom hela koncernen på tusentals personer, var det endast 25 personer som fick ta del. Det var en chefsutbildning inom banksektorn. Utbildningen kostade då mer än 250,000 kronor (idag ungefär det dubbla) och genomfördes på Handelshögskolan och amerikanska affärsskolan Wharton. Vi fick lära oss allt från hur man bör uppföra sig på fina middagar och förhandlingar till att förstå sig på balansräkningen av nischade sektorer.

blank

Efter detta blev jag rekryterad till Futuris, en ny hedgefond inom Brummer & Partners.

Jag började som analytiker, blev snabbt förvaltare, inom fyra år partner, och till slut VD samt Managing Partner.

Vårt team bestod av 8 personer; tre förvaltare, en handlare och fyra analytiker.

Vi handlade världen runt. Under denna tid blev jag bekant med en stor mängd olika branscher och relaterade finansiella instrument.

Vi brukade handla för en miljard kronor när det hände saker på marknaden. Ibland så mycket som 5-10 miljarder på en enda dag.

Mellan perioden 2000-2010 överpresterade vi index med 600% och tilldelades priset European Hedge Fund of the Decade, för bästa hedgefond i Europa.

blank

Att vara ansvarig för en hedgefond är bland det svåraste jag gjort. Det kom med extrema upp-och-nedgångar, som en emotionell bergodalbana. Om du är intresserad, har jag har skrivit en bok om detta som går att ladda ned gratis via min hemsida.

Det är svårt att sätta en tidsperiod på mer än 10 år i kontext. Men här är ett bildligt försök:

blank
blank
blank
blank
blank
hedgefond

Efter 15 år på hedgefonden och totalt mer än 20 år inom finansbranschen, pensionerade jag mig januari 2015. Jag var då 42 år.

Sedan dess har jag varit riskkapitalist och privatinvesterare.Jag har även lagt tid på träning och hälsa, varit aktiv på social media, skrivit artiklar och startat tre podcasts (25 Minuter, Future Skills och Outsiders).

Lärdomar

Jag har alltså gått Handelshögskolans Magisterutbildning på 4 år, vidareutbildat mig med Svenska Finansanalytikers Förening, och genomgått Handels EXEDprogram. Tillsammans kostar dessa utbildningar cirka 700,000 kr.
 
Har även tagit del av dyra datorverktyg och betaltjänster för analytiker, finansiella nyhetsbrev, och exklusiva investerargrupper. Kostnaden för allt detta utbildningsmaterial överstiger långt 1,000,000 kr.
 
Men jag har så klart lärt mig mest från egen erfarenhet: Mina bästa investeringar och mina värsta misstag.

Nytt material varje vecka:

Introduktion

  • Kursschema
  • Grunderna av värdeinvesteringar  
  • Skapa en Investeringsdagbok

Vecka 1

  • Del 1: Beslutfattning
  • Del 2: Ekonomi
  • Del 3: Affärsstrategi

Vecka 2

  • Modul 1: Är bolaget billigt?
  • Medföljande räkneschema: Exceldoc | Google Sheets 
  • Sammanfattning av Modul 1
  • Räkneschema – DCF-analys

Vecka 3

  • Relativa multiplar
  • Filtrering & byggande av listor 
  • Databank & informationskällor

Vecka 4

  • Modul 2: Är bolaget uthålligt?
  • Medföljande räkneschema: Exceldoc | Google Sheets

Vecka 5

  • Modul 3: Är avkastningen rimlig?
  • Medföljande räkneschema: Exceldoc  | Google Sheets

Vecka 6

  • Modul 4: Är efterfrågan sund?
  • Medföljande räkneschema: Exceldoc | Google Sheets
  • Fördjupningsmaterial: Affärsmodeller

Vecka 7

  • 14 Konkurrensfördelar – och när de består

Vecka 8

  • Modul 5 – När är Skulder bra eller dåliga?
  • Medföljande räkneschema: Exceldoc | Google Sheets
  • Fördjupningsmaterial: Läs årsredovisning som ett Finansproffs 
  • Fördjupningsmaterial: Så bygger du en värderingsmodell

Vecka 9

  • Modul 6: Teknisk analys och trender
  • Fördjupningsmaterial: Så Lär du dig en ny bransch snabbt

Vecka 10

  • Modul 7: Makroekonomi 
  • Fördjupningsmaterial: Viktiga makrovariabler

Vecka 11

  • Kombinerar alla delar från Modul 1-7 till en sammanhängande helhet.
  • Tre sista frågor vi vill ha ett svar på innan vi investerar

Vecka 12

  • 7 Tips för att bli en bättre investerare 
  • Formler, frågor och checklistor 

DÄRFÖR SKAPADE JAG FINANSKURSEN

“De som inte kan blir lärare”, brukar man säga. Jag brukar säga så, halvt på skämt, halvt på allvar. Det är en nedsättande inställning till sina lärare som elever med hybris haft i alla tider. Samtidigt säger några av historiens största tänkare, filosofer, affärs- och vetenskapsmän att “att lära ut och dela med sig av sin kunskap och ibland t.o.m. visdom är det mest värdefulla man kan göra för både världen och sin egen förståelse.

Jag vill att så många som möjligt ska förstå begreppet “värde”, och vad det innebär att betala ett högre eller lägre pris för en tillgång än vad den är värd.

Jag vill att alla som investerar i aktier och andra riskfyllda tillgångar ska förstå vad de köper och ha en idé om hur de egentligen ska få tillbaka sina investerade pengar, av vem och när. Det är helt ok att planen bygger på att “någon annan” helt enkelt ska köpa aktien för ett större belopp än man själv betalade, men då ska man veta att ens grundantagande bygger på “en större dåre, också han utan någon värdeförankring”.

Helst tycker jag att man bara ska köpa aktier och andra tillgångar där det inneboende värdet självt motiverar köpet.

Hur är det med tid? Är det värt det att sälja (och fysiskt ge ifrån sig) en hundralapp idag, mot att få tillbaka en hundralapp om tolv månader? Nja, de flesta vill ha någon slags kompensation för vad man kunde ha gjort med hundralappen under tiden. Antingen i form av konsumtion (10 piggelin under året som går är mer värda än 9 piggelin om ett år — jag antar att priset höjs 10% igen, eller iaf riskerar att höjas).

Och risk? Det är inte helt säkert att jag får tillbaka mina pengar enligt avtal. Återbetalningen kan minskas eller försenas. Transaktionspriset bör kompensera för den genomsnittliga risken för problem.

Vad innebär konceptet inneboende värde? OK, det är lätt att se ovan när det gäller pengar mot pengar, men hur ska man tänka avseende aktier och andra tillgångsslag?

Låt oss som ett exempel ta det onoterade bolaget Creditsafe som konkurrerar med UpplysningsCentralen om att förmedla kreditupplysningar. Detta är ett bra exempel på värdeinvesteringar: Jag köpte mina aktier i Creditsafe/Safe Information Group för 4 kr/st för 15-20 år sedan. Nu får jag cirka 10 kr/aktie i utdelning per år från bolaget (som fortfarande är onoterat). I princip är kursen alltså fortfarande 4kr/aktie, men jag får ändå ta del av det riktiga värdet på kanske 400 kr/aktie (räknat 1% direktavkastning och fortsatt mycket hög tillväxt). Jag har alltså i praktiken börjat få del av det inneboende värdet, trots att det inte finns någon officiell aktiekurs.

Det jag vill förmedla med Finanskursen är att DET FINNS ETT MOTIVERAT VÄRDE för alla företag, ett värde som ligger inbakat i “kakan”, där kakan är den framtid som redan ligger i korten. Ja, det är slumpmässigt vilka kort som kommer upp i poker eller Black Jack, men de ligger redan där. De kommer bli dragna i precis den ordning de ligger i. Vi vet bara inte vilka det är. Vi får därför gissa.

Aktier fungerar alltså på samma sätt som när man säljer en hundralapp med leverans om ett år (alltså en obligation), eller ett ton kaffe om ett år (vi vet att vi får kaffet, med viss risk, men vet inte vad kaffet kommer vara “värt” då).

Din totalavkastning bakas alltså in i köpbeslutet i form av skillnaden mellan ditt pris och det förutbestämda (men okända) värdet.

Det jag vill lära ut är alltså att detta värde existerar, att det går att räkna ut en ungefärlig nivå och ett ungefärligt intervall för detta värde, med tidsbeprövade analysmetoder, det går att jämföra med hur enkelt det är att räkna på när man köper en obligation eller säljer en hundralapp med leverans om ett år.

Jag vill få så många som möjligt att förstå att det som handlas på aktiemarknaden egentligen är summan av framtida kassaflöden (ett okänt antal framtida “hundralappar”), inte bara en bokstavskombination med en pristrend. Om man köper “hundralappen” för mindre än 100kr (och har rätt i sin bedömning) är man immun mot kursras (och kan våga köpa mer) och vet bättre när man får chansen att sälja sin hundralapp för 350 kr, så som man just nu får göra i USA (värderingen av S&P 500 motsvarar i augusti 2021 just det, att en hundralapp har marknadspriset 350kr).

Kort sagt, startade jag Finanskursen för att ge alla en chans att faktiskt göra sin egen analys.

* * *

  Tillbaka till hemsidan