SAS motiverade värde är 0 öre per aktie


Krisande flygjätten SAS valde nyligen att frångå sin vanliga säkringspolicy för bränsle och är för tillfället noll procent hedgat.
Nästan en miljon passagerare flög med SAS i januari 2022, jämfört med bara några hundratusen i februari 2021. Eventuella farhågor om att flygbolaget inte skulle få tillbaka kunderna när pendemirestriktionerna lättade kunde därmed skingras. Koncernchefen van der Werff framhåller företagets strategiska program med det lika unika som kreativa namnet ”SAS Forward” som ett led i företagets comeback.
Och en framåtblickande nystart är nödvändig med tanke på dagens läge för SAS. För årets första kvartal (november-januari) låg intäkten på 5,5 miljarder, eller 22 miljarder på årsbasis. Resultatet före skatt var minus 2,6 miljarder, motsvarande 10,4 miljarder i årsförlust.
Med lite högre intäkter och 7,5 miljarder i besparingar, vilket är ett av målen med ”SAS Forward”, skulle resultatet kanske kunna hamna på svagt plus, men det kräver tur med både intäkter och bränslepriser.
Tyvärr valde SAS nyligen att frångå sin vanliga säkringspolicy för bränsle och är för tillfället noll procent hedgat. Det bådar inte gott inför nästa kvartalsrapport, med tanke på att priset på brentolja på bara ett par månader har ökat med 50 procent.
SAS marknadsvärde räknat på en kurs på 78 öre per aktie är 5,7 miljarder kronor. Med en årsomsättning på fyra gånger så mycket, och kanske utsikter för fem gånger marknadsvärdet låter det lockande billigt. Ett välskött tjänsteföretag ska kunna tjäna runt 10 procent i rörelsemarginal. Räknat på 25 miljarder blir det 2,5 miljarder i årsvinst, vilket är halva marknadsvärdet.
Det finns dock ett litet problem och det är det sannolika antalet aktier samt sannolika nettoskulden. I dag är den finansiella nettoskulden 30 miljarder kronor. Det betyder att SAS ”Enterprise Value” är 35,7 miljarder. Det är vad man egentligen betalar när man köper aktier i företaget för att få del av den potentiella vinsten på kanske 2,5 miljarder ett bra år.
14-15 gånger rörelsevinsten är inte billigt för ett bolag med SAS riskprofil och begränsade tillväxtutsikter, särskilt inte nu strax innan en oljeprisorsakad recession. Och det är inte slut där för SAS behöver sannolikt resa nya pengar för att ha råd och tid att genomföra ”SAS Forward” innan kassan på 3,4 miljarder och lånelöftena på 3 miljarder tar slut.
Inom två-tre kvartal kan SAS behöva ge ut nya aktier för att ta in till exempel 5 miljarder kronor. Givet en sannolik rabatt betyder det 10 miljarder nya aktier samtidigt som nettoskulden har ökat till 36,5 miljarder. På dagens kurs betyder det ett implicit EV på 50 miljarder kronor för en chans att få ta del av osäkra årsvinster på någon miljard eller två.
Hälften vore mer än nog, det vill säga 25 miljarder. Problemet är att på alla EV under 36,5 miljarder så står aktien i noll. Att SAS har några ägare alls kvar är ett högt betyg till ledningens förmåga att motivera och inspirera, men ett lågt till själva ägarna.
Finanskursen
