Varför det är svårt att tänka
Utgå inte från att det är lätt att tänka, skaffa istället mentala vanor som gör det enklare att tänka på olika sätt
Det är betydligt svårare att tänka än många tror. Därför bör man ha utgångspunkten att det ÄR svårt, och sedan försöka skaffa sig så många fördelar som möjligt. Först genom att ändra sin livsstil för att tänka mer, sedan nöta in mentala modeller och principer, och till sist genom påminnelsesystem.
Avsnitt 107 från 25 Minuter podcast.
https://soundcloud.com/25minuter/107-trasktrollet-i-din-hjarna-sa-kringgar-du-honom
Om du gillar detta avsnitt kanske du också gillar dessa avsnitt av liknande teman:
- Avsnitt 95: Om kreativitet & lateral thinking
- Avsnitt 87: Om att förstärka stora idéer
- Avsnitt 12: Om säkerhetsmarginal och loser’s game.
- Avsnitt 11: Om 80/20-principen
Under de senaste 30 åren har kunskapsarbetare varit den enskilt viktigaste samhällsgruppen och kunskapsarbete det som bidragit mest till BNP.
Men kunskapsarbete kommer inte till människan naturligt och stora delar av samhället (inte minst populärkultur) är direkt kontraproduktiva för att skapa kunskapsarbetare av högsta kvalitet. Kunskapsarbetares effektivitet beror på hur bra de är på att tänka och hur kreativa de är. Därför måste du (om du vill bli en kunskapsarbetare) lägga om ditt liv för att tänka mer och bättre. Det första och främsta rådet är att utgå från principer och mentala modeller.
Veckans mindset: Sluta lura dig själv att du tänker mer än du gör.
Veckans tips: Istället för att brute-forcea, hitta ett par fundamentala principer och basera ditt liv på dem. Börja med en enda princip och hamra in den så du alltid tar hänsyn till den i alla situationer. Varför? För att då blir du inte överväldigad eller ger upp, du kommer ihåg den, du blir bra på den, du lär dig nyanser i den, och till sist blir den en del av dig. Sedan tar du itu med nästa metod.
3 bra tankeprinciper att börja med är: 80/20 (20% av det man gör leder till 80% av resultatet), 5 whys (finn grundorsaken till problemet) och inversion (börja med att tänka tvärtemot — hur ska du inte göra).
Veckans böcker: 3 böcker med många viktiga tankeprinciper inuti.
o Seeking Wisdom — Peter Bevelin
o Thinking Fast and Slow — Daniel Kahneman
o Breaking out of Homeostasis — Ludvig Sunström
Annat viktigt:
Tidningsartikel om experiment: Vissa föredrar att elchocka sig framför att sitta ensamma och tänka.
Det är extremt ovanligt med folk som baserar sina liv på egenvalda principer. Eftersom företag med tydligt utstakade kärnvärderingar är värda ~7x mer än normala företag, så kan man anta att multipeln är betydligt högre för enskilda individer.
Upprepning från avsnittet om att Förstärka stora idéer: Här är ett bra sätt att nöta in principer på:
o Allmänna exempel.
o Undvikningsområden.
o Användningsområden.
Man har alltid mycket fler val och möjligheter än man vet om (särskilt om man ständigt bygger på sina 4 kapital). Men det är lätt att glömma. Därför kan det vara en bra idé att bygga upp system/påminnelselistor för att trigga availability bias för att du snabbt och automatiskt ska komma att tänka på och använda ett smart tillvägagångssätt när du plötsligt ställs inför ett problem.