VR Glasögon: Vilka framsteg görs?

Det har gått 30 år sedan Neal Stephensons Metaverse; nyligen har VR glasögon blivit stort med Ready Player One

Kommer du ihåg när det första VR-headsetet togs fram på Harvard 1968? Det var kul.
Då var framtiden närmare än någonsin.
VR Glasögon: En Retrospective
Men som alltid gick den tekniska utvecklingen långsammare än någon kunde föreställa sig. Så är det alltid, oavsett om man pratar om VR glasögon, datorspel, nanoteknik eller rymdfärder, där framtiden började med månlandningen 1969, men ett halvsekel senare fortfarande inte riktigt lyft.
Det är till exempel 30 år sedan Neal Stephenson fick idén om en interaktiv virtuell 3D-värld och började skriva på sci-fi-mästerverket Snow Crash (1992), vilket enligt en artikel i senaste numret av The Economist inspirerat nästan alla som idag arbetar med 3D-världar och VR glasögon.
Men om man ska vara riktigt rättvis så var William Gibson mer först med idén med boken Neuromancer (1984), vars slutscen för alltid gjort mig till en obotlig teknikoptimist. Jag tror fortfarande att jag “snart” ska ha en digital kopia av mig själv som fungerar som min perfekta personliga butler och sköter alla detaljbeslut och vardagsdetaljer som att handla mat, kläder, resor, försäkringar, presenter osv.
Jag fick i alla fall till slut flytta in i den virtuella verkligheten Second Life (2003) för femton år sedan, men där blev inga barn gjorda. Inte där heller. Second Life är nu nästan helt bortglömt medan Minecraft (2011) som ytligt sett var mycket mindre ambitiöst har nästan 200 gånger så många aktiva användare som SL. År 2020 har tekniken för VR glasögon heller inte kommit längre än att man kan spela Beat Saber på Oculus Quests VR-headset hemma i vardagsrummet.
Det är i mina ögon en minimal uppgradering från arkadspelet Space Invaders från 1978, med tanke på att den underliggande tekniken har blivit tusen miljarder gånger bättre sedan dess. VR-utopin OASIS från Ready Player One (bok 2011, film 2018) utspelar sig så sent som år 2045, vilket med dagens takt verkar vara en rimlig målsättning.
Med tanke på hur IT, bioteknik, nanoteknik, artificiell intelligens, automation/robotik, additiv tillverkning och kvantdatorer alla utvecklas exponentiellt och dessutom förstärker varandra är det märkligt att ett litet förkylningsvirus kan sänka hela världen. Eller att de mest framstående förmodade teknikbolagen på börsen säljer böcker, filmer, annonser, bilar och redovisningssystem….
… riktigt användbar teknik som fusionkraftverk har de senaste 50 åren varit “bara 25 år bort”. Det är de tyvärr fortfarande.
Och självkörande taxibilar har på bara ett år gått från att enligt Teslas Elon Musk självklart finnas i miljontal redan i höst, till att enligt experter på området vara tio till femton år bort.
Under Covid-pandemins första år av många har visserligen virtuella möten, shopping och datorspel fått en efterlängtad boost, men mest handlar det bara om att aktierna har blivit dyrare på grund av att narrativet drar till sig överskottskapitalet som skapas när obligationsdelen i risk parity-portföljer inflateras av centralbankernas QE-program.
Det mer eller mindre tvingar fram ett köptryck på aktier för att återställa riskbalansen mellan aktier och obligationer, det vill säga risk parity.
QE för folket och utökade medborgarlöner lär komma före en hygglig VR-plattform. Väck mig när VR Glasögonen krympt till kontaktlinser, tack.
Finanskursen 2021
