Martin Sandquist om Finansiella Hemligheter och Ekonomiska Missförstånd
Det handlar om att skapa något unikt som inte andra kan kopiera
Ny intervju på 25 Minuter Podcast med Martin Sandquist, medgrundare till hedgefonden Lynx.
Lyssna här:
Kolla även avsnitt #93 med Martin.
Det är extremt uppskattat och har laddats ned över 100 000 gånger.
Summering:
Trading
Medelklassens hemliga helvete
Vilka tillgångsklasser tror Martin på framöver?
Övriga lärdomar
Trading:
- (1) Att skapa en robotkopia av sig själv: “På sistone har jag har gått mer åt att systematisera det jag gör och skapa en till portfölj, med en helt systematisk variant av det jag gör. Den ska replikera mina tankar och idéer på ett systematiskt sätt. Då kan man få en bredare portfölj och följa fler marknader med en viss diversifiering.”
- (2) Att reverse-engineera Renaissance Capital: “Sen håller jag också på att försöka reverse-engineera Renaissance. Jag har läst mycket böcker, lyssnat föreläsningar, och nu börjar jag förstå vad de gör. Jag har inte kommit på deras hemlighet men något liknande man kan använda för att skapa en lönsam kopia”
Program för datoriserad trading:
Matlab bygger Martin modellerna med. E Signal har han som verktyg för att titta på grafer. I Excel rotar han med datan, som han sedan får in i Matlab för att göra de tunga beräkningarna.
Även nämnt:
- Commitment of Traders Report – som en indikator för lång/kort-positioner
“Jag använder 3 portföljer. En är långsiktig där jag screenar för fundamentala faktorer. Det finns ett verktyg som heter Stock Investor Pro. Den kör jag varje vecka och får ut kanske 100 bolag som är köpvärda och 100 bolag som är säljvärda. Sen går jag igenom dessa för hand och ser vilka som är bra — väljer ut 15-20 jag vill ha på min lista. Sedan kollar jag utvecklingen av portföljen varje vecka. Typiskt behåller jag dessa i några månader, kanske ett halvår. Det är en portfölj, sen har jag två andra också….”
Medelklassens hemliga helvete
“Stora företag har inte investerat lika mycket som innan i sin produktiva kapacitet. De har inte investerat lika mycket i maskiner och sådana saker, utan snarare lånat pengar för att köpa tillbaka aktier för att höja sin earnings per share (EPS), vilket händer för att antalet utomstående aktier minskar vid återköp. Och det leder till att anställda inte får högre lön–för de blir inte mer produktiva. Det blir de endast när företag investerar i Capex (Capital Expenditures), och det är det som inte gjorts under sista 10-20 åren, för det är inte lönsamt. Det är lättare att bara låna pengar och köpa tillbaka aktierna.”
Argumentet från de som är rädda för deflation är att enskilda priser kan gå ned, men det är farligt om det blir en generell prisnedgång, för då anser de att vi hamnar i en negativ spiral där ingen vill köpa något, eftersom man vet att priserna kommer vara lägre nästa dag.
Men det är nonsens, för man köper ju mer av saker om de blir billigare?
Från slutet på 1800-talet till 1900-talet sjönk priserna 50% i USA. Så om man pratar om prisrörelse, hade USA alltså 50% deflation under 100 år — och det var den mest framgångsrika tidseran i USAs historia.
Supply-shocken kommer sen, för folk slutar jobba och producera varor och tjänster. Då blir utbudet mindre. Men eftersom det samtidigt trycks pengar, finns mer pengar i omlopp. Då går priserna upp. Det leder till ökad inflation.
Om det börjar synas i KPI (Konsumentprisindex) att det är inflation, det är då deras problem börjar, för det finns ingen chans i världen att Centralbankerna kan bekämpa inflationen. Det är inte som på 70-talet då Paul Volker gick in och höjde räntan till 20%.
Om samma metod som användes på 70-talet var kvar, skulle den ligga runt 8%. Då skulle alla fatta att det varit jättemycket inflation.
Man bestämma sig: Antingen hade vi ingen inflation på 70-talet, och då har vi det inte nu heller. Eller så har vi massiv inflation nu, liksom på 70-talet, vilket är vad jag tror. Men det syns inte för vi beräknar det inte på rätt sätt med KPI.
Vad händer framöver?
Sannolikt fortsätter penningtryckande och stödköp av centralbanker. Tills en valutakrasch (av dollarn) slutligen inträffar. Kunde Fed inte reducera en 4 biljoners balansräkning, så kan de antagligen inte heller reducera en balansräkning på 10 biljoner dollar.
Vilka tillgångsklasser tror Martin på framöver?
Jag har emerging markets på min watchlist för jag tror det kommer vara en stark trend att de omvärderas och kan stiga kraftigt i värde. Mycket på grund av dollarn. Anledningen till att folk idag inte vill investera särskilt mycket där, är valutarisken. Men när folk väl fattar att dollarn ska ned, då kommer det vändas på sitt huvud och pengar kommer strömma in i de där länderna. Plus att du då har den där valutaeffekten som vind i seglet. Det har gått i 10-årscykler. Sista 10 åren har emerging markets blivit krossade, dollarn varit stark, och USA outperformat dramatiskt, råvaror har blivit krossade. Men nu tror jag vi börjar se slutet på det.”
“Det är Sydostasien, Vietnam, Kina – Hongkong, Indien, Singapore, lite Japan.. jag har en lista av ETF-er.”
Frontier Markets? (Snäppet under emerging markets)
Nej, det håller sig Martin borta från.
Emerging Markets: Varför är det intressant?
Folk borde ha 10% av sitt kapital i guld. Varav hälften bör vara fysiskt guld (om möjlighet till förvaring finns). Martin nämner Nordic Gold Trade.
Martin rekommenderar: “Köp även guldbolag, de är extremt billiga nu tror jag…. där får du mycket mer hävstång… jag gillar ju royalty-bolagen Franco-Nevada och Wheaton Precious Metals.. som är mer diversifierade än klassiska gruvbolag. Wheaton har en del silver och en del spridning i sina streamningar — så de tenderar inte att gå upp lika mycket som rena guldbolag, som Newmont, men de går heller inte ned så mycket om guldpriset går ned.”
Ska man investera i silver?
“Om man vill ha hävstång, då köper jag hellre guldbolag.”Antagligen för att det är så mycket indexfonder som måste köpa.
Övriga lärdomar
Martin rekommenderar att läsa om gamla bra böcker. Man ser saker med nya ögon.
- Zero to One, av Peter Thiel
- The Man Who Solved the Market, av Gregory Zuckerman
- Flash Trader, om Navinder Singh
- En kommande bok av Neil Howe om 4th Turning, om händelseförloppet under 2020-talet
4th Turning-teorin
Oljepriset lär dock stiga på längre sikt, pga inflation.