Så skapar du en Investeringsdagbok

För att bli duktig inom ett område så komplext som finans krävs feedback och analys – såhär kan du börja

Att bli duktig inom finans innebär att kunna fatta bättre beslut än andra inom ett eller flera mycket specifika områden eller branscher.

Det enklaste och effektivaste sättet att uppnå detta, är genom att medvetet specialisera sig inom något specifikt område från en ung ålder. Då blir man automatiskt smartare än andra (åtminstone inom det området) över sikt. Så, det är ett viktigt livsval, som vi behandlar utförligt i Future Skills Program.

För att göra detta inom sin karriär och personliga utveckling är det effektivt att använda sig av en Commonplace.

För att bli en bättre investerare/trader/beslutfattare, bör du skapa vad jag kallar för en Trading- och Investeringsdagbok.

Det finns två stora anledningar varför detta är bra för dig:

  1. Det snabbar upp din inlärningskurva (mer feedback, mer tankar)
  2. Det antingen stärker ditt minne, eller (åtminstone) ger dig en objektiv källa att återgå till när du inte minns, men vill utvärdera tidigare beslut.

Här är några saker du kan tänka på för att påbörja din egen investeringsdagbok. På så sätt kan du försätta dig i en feedback loop av personlig utvecklig och utvärdera dina trades och investeringsbeslut; både framgångar och misslyckanden, och slutligen gärna analysera varför resultatet blev som det blev (vinst/förlust).

Köp en fysisk anteckningsbok (det är enklast). Om du sedan gillar det och får bra resultat, kan du investera mer tid i ett bättre och mer avancerat system.

Gör investeringsdagboken lättillgänglig: Håll den synlig, så du triggas att anteckna så fort du får en idé, eller köper/säljer något. Nu till det viktigaste:

  • Här är en mall du kan utgå från:
    1. Varför du gör en trade/investering (anledning kan t.ex vara: tips av vän, egen värdering,  momentum, etc..)
    2. Vad behöver ändras för att din trade/investering ska bli lönsam, och när det är dags att sälja (tillräcklig vinst eller dags att acceptera förlust)
    3. Genast efter du sålt: Vad som motiverade detta?
  • Över tid: Kompilera en lista över dina Best Practices; de lektioner du lär dig av dina framgångar/misslyckanden, gärna uppdelat per område. Tänk 5-10 år framåt —  för det första, hur mycket denna kunskap kommer vara värd för dig, och även – att du ska enkelt kunna gå igenom allt det bästa du lärt dig på någon timme.
  • Se därför helst till att de kriterier du använder dig av är: (1) utvärderbara och (2) analyserbara. Eller åtmistone kan visa på kvaliteten i ditt beslutfattande. Motsatsen är – att handla baserat på en enstaka unik nyhet. Där finns ingen enkel feedback loop som kan snabba upp din inlärningskurva. Du vill hitta en stabil tankeprocess du kan hålla dig till över sikt för att förbättra din strategi. Utan det, är det svårt att bli kontinuerligt bättre över tid.

Det enklaste sättet att snabba upp din inlärning är genom att börja föra en investeringsdagbok. Det kommer ge dig bättre mentala vanor och göra dig till en mer rigorös tänkare på lång sikt.

(Här kan du se ett praktiskt exempel från vår artikel “Kraften av klart tänkande.”)

P.S: När du kommer på en fungerande strategi som du kan lita på, kan du enklare hålla ditt lugn och tålamod under svåra perioder (recession/förluster i portfölj).

Finanskursen 2019

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk