Koks i lasten räcker inte för att rädda bankerna

Är den senaste tidens börsuppgång bara ”en dödsryckning” i en djupare nedgång?

Hur kommer det gå när storbankerna visar upp sina kvartalsresultat?

Är storbankerna dopade? Hur kommer de att klara en bred nedgång i industrin? Vilken bank, om någon alls, ska man satsa på?

Ett fartyg som ägs av en JP Morgan-fond avslöjades nyligen med kokain för 1,3 miljarder dollar i lasten. Finns det en koppling mellan vakenpulvret och den höga aktiekursen, vilken ligger knappt fem procent från sitt all time high trots en i övrigt svag amerikansk banksektor?

Vad är det egentligen marknaden har sniffat sig till inför tisdagens rapport från JPM? Blir rapporten så bra, och vad betyder det för banker i till exempel Norden, för att inte tala om resten av aktiemarknaden?

I Sverige motsvaras JPM närmast av SEB. Den svenska affärsbanken släppte en överraskande stark rapport i fredags och aktiekursen ligger inte så långt från sin rekordnivå. Det står i kontrast till aktiekurserna för resten av de Sverigerelaterade bankerna, i synnerhet Swedbank, som har ett tungt halvår bakom sig. Har SEB också tillgång till trollpulver? Och kommer den dra med sig de andra upp eller blir det tvärtom?

De övriga nordiska storbankerna, SHB, Swedbank, Nordea och Danske, publicerar sina rapporter nu på onsdag och torsdag. Vid första anblick ser det ut att vara ett bra läge att ta rygg på SEB. Swedbank, SHB och Nordea ser nämligen alla tekniskt ut att ha bottnat, och ligger nära nyckelnivåer för att bryta upp.

Dessutom är bankerna billiga om man ser till publika källor för vanliga bok- och vinstmultiplar samt direktavkastning. Frågan är dock hur mycket man ska lita på siffrorna i Swedbank och Danske, men kanske är allt fiffel redan diskonterat. Kanske.

SEB och DNB som redan har rapporterat sina resultat för andra kvartalet ligger däremot nära sina gamla toppar, samt har uppvisat viss negativ tendens efter det. Det talar för att bankerna har gett sitt för den här rapportperioden. Den senaste månadens uppgång för nordiska banker kan mycket väl bara ha varit en dödsryckning på en längre resa nedåt, oavsett om de går bättre eller sämre än OMX-index.

När räntekurvan är negativ och banker har gått svagt i sex till tolv månader signalerar det nämligen att en recession och större generell börsnedgång är på gång. Samtidigt betyder det att banker redan har fallit nu när det är dags för verkstad och teknik att gå ned. Relativt index kan bankerna alltså gå bra – så länge det inte blir finanskris, för då finns ingen botten.

Med kvadrupeltoppar i OMX-index och JPM, samt ett halvår med svaga bankindex, skulle jag hålla mig så långt det går från såväl bank som verkstad och teknik. Men om jag skulle köpa något så är det en redan utbombad “billig” bankaktie som är systemkritisk och har potential att hjälpa sig själv med interna besparingsprogram.

Japp, Nordea, jag pratar om dig. Du är sämst i klassen, men just det betyder att det finns mycket mer att göra i dig än i dina strömlinjeformade likar. Äntligen dags för rapportvecka!

Finanskursen 2020

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk