Martin Sandquist om Finansiella Hemligheter och Ekonomiska Missförstånd

blank

Det handlar om att skapa något unikt som inte andra kan kopiera

Ny intervju på 25 Minuter Podcast med Martin Sandquist, medgrundare till hedgefonden Lynx.

Lyssna här:

Kolla även avsnitt #93 med Martin.

Det är extremt uppskattat och har laddats ned över 100 000 gånger.

Summering:

Trading

Medelklassens hemliga helvete

Vilka tillgångsklasser tror Martin på framöver?

Övriga lärdomar

Trading:

Lukrativa affärsområden?
Martin tror mer på att utgå från vad man är bra på och utveckla den talangen, än att försöka förutspå ett bra affärsområde. Men om han var tvungen, så är det digital kommunikation och VR (Virtual Reality) som gäller: “Man ser ju på barn idag, min dotter umgås mycket på Roblocks… hon var med om sitt första virtuella fördelsedagskalas där de åt virtuella pizzor. Jag har investerat i ett bolag som skapar virtuella världar, Mutate. De har en egen plattform. En unik teknik som ej involverar platta skärmar, utan bygger på s.k “voxlar” (Volume-pixlar) som ger bättre grafik.” 
 
Martins två tradingprojekt på sistone: 
  • (1) Att skapa en robotkopia av sig själv: “På sistone har jag har gått mer åt att systematisera det jag gör och skapa en till portfölj, med en helt systematisk variant av det jag gör. Den ska replikera mina tankar och idéer på ett systematiskt sätt. Då kan man få en bredare portfölj och följa fler marknader med en viss diversifiering.”
  • (2) Att reverse-engineera Renaissance Capital: “Sen håller jag också på att försöka reverse-engineera Renaissance. Jag har läst mycket böcker, lyssnat föreläsningar, och nu börjar jag förstå vad de gör. Jag har inte kommit på deras hemlighet men något liknande man kan använda för att skapa en lönsam kopia”

Program för datoriserad trading:

Matlab bygger Martin modellerna med. E Signal har han som verktyg för att titta på grafer. I Excel rotar han med datan, som han sedan får in i Matlab för att göra de tunga beräkningarna.

Även nämnt:

Martins trading i dagsläget
“Man får göra justeringar under Corona-tiderna. Jag drog ned på Long-Short Equity och min TA-strategi, för det var lite svårt att handla med just de instrumenten.”
 
Long-Short Equity strategin:
“Den bygger på att man är lång ett gäng aktier, kort ett gäng aktier, håller portföljen marknadsneutral, och hela tiden hoppas att ens långa positioner ska gå bättre än ens korta positioner. Så det spelar ingen roll om marknaden går ned; det viktiga är differensen mellan de två portföljerna.” 
 

“Jag använder 3 portföljer. En är långsiktig där jag screenar för fundamentala faktorer. Det finns ett verktyg som heter Stock Investor Pro. Den kör jag varje vecka och får ut kanske 100 bolag som är köpvärda och 100 bolag som är säljvärda. Sen går jag igenom dessa för hand och ser vilka som är bra — väljer ut 15-20 jag vill ha på min lista. Sedan kollar jag utvecklingen av portföljen varje vecka. Typiskt behåller jag dessa i några månader, kanske ett halvår. Det är en portfölj, sen har jag två andra också….” 

Medelklassens hemliga helvete

Vad vi sett sista 10-20 åren:
Medelklassen har fått det sämre, på grund av centralbankernas penningtryckande, som lett till en inflation i tillgångspriser (aktier, fastigheter, etc) medan medianlönen inte stigit i närheten av vad den borde gjort för att hålla takten med inflationen. Vem har drabbats värst? Högutbildade i medelklassen. 
 
Löner går inte upp förrän storföretag återinvesterar i Capex

“Stora företag har inte investerat lika mycket som innan i sin produktiva kapacitet. De har inte investerat lika mycket i maskiner och sådana saker, utan snarare lånat pengar för att köpa tillbaka aktier för att höja sin earnings per share (EPS), vilket händer för att antalet utomstående aktier minskar vid återköp. Och det leder till att anställda inte får högre lön–för de blir inte mer produktiva. Det blir de endast när företag investerar i Capex (Capital Expenditures), och det är det som inte gjorts under sista 10-20 åren, för det är inte lönsamt. Det är lättare att bara låna pengar och köpa tillbaka aktierna.”

Deflation är ett missförstått begrepp:
Deflation är inget vi ska oroa oss för. Deflation är definitionen av välståndsökning. Att priset går upp och ned har inget att göra med hur ekonomin går. När ekonomin går bra och vi ökar produktiviteten, ökar antalet varor och tjänster som produceras och vi kan tillverka dem billigare.
 

Argumentet från de som är rädda för deflation är att enskilda priser kan gå ned, men det är farligt om det blir en generell prisnedgång, för då anser de att vi hamnar i en negativ spiral där ingen vill köpa något, eftersom man vet att priserna kommer vara lägre nästa dag.

Men det är nonsens, för man köper ju mer av saker om de blir billigare?

Från slutet på 1800-talet till 1900-talet sjönk priserna 50% i USA. Så om man pratar om prisrörelse, hade USA alltså 50% deflation under 100 år — och det var den mest framgångsrika tidseran i USAs historia.

Supply-shocken kommer sen, för folk slutar jobba och producera varor och tjänster. Då blir utbudet mindre. Men eftersom det samtidigt trycks pengar, finns mer pengar i omlopp. Då går priserna upp. Det leder till ökad inflation.

Centralbankerna vill skapa det här deflationsspöket för att kunna fortsätta trycka pengar. Det är deras mål. Att kunna stimulera och trycka pengar för att hålla alla under armarna och spela jultomten. 

Om det börjar synas i KPI (Konsumentprisindex) att det är inflation, det är då deras problem börjar, för det finns ingen chans i världen att Centralbankerna kan bekämpa inflationen. Det är inte som på 70-talet då Paul Volker gick in och höjde räntan till 20%.

Penningtryckande & Inflation: 
 “Vad folk inte förstår är att staten inte har några pengar, utan de måste ta pengar från andra medborgare för att ge till andra. På kort sikt gynnas de som får pengarna, på lång sikt skapar det ännu mer problem med moral hazards. Jag är mer inne på att man ska lämna ekonomin ifred. Kanske kan man ha någon form av UBI – Universal Basic Income, medborgarlön. Även om det är ett socialistiskt begrepp, är jag för det om man samtidigt tar bort andra välfärdsgrejer för att reducera kostnader. Stötta enskilda företag? Det tror jag inte alls på. Vad händer t.ex när våg 2 av Corona kommer? Det är bättre att låta marknaden fixa det.”
 
Inflationsberäkningarna har ändrats över tiden.

Om samma metod som användes på 70-talet var kvar, skulle den ligga runt 8%. Då skulle alla fatta att det varit jättemycket inflation.

Man bestämma sig: Antingen hade vi ingen inflation på 70-talet, och då har vi det inte nu heller. Eller så har vi massiv inflation nu, liksom på 70-talet, vilket är vad jag tror. Men det syns inte för vi beräknar det inte på rätt sätt med KPI.

Vad händer framöver? 

Sannolikt fortsätter penningtryckande och stödköp av centralbanker. Tills en valutakrasch (av dollarn) slutligen inträffar. Kunde Fed inte reducera en 4 biljoners balansräkning, så kan de antagligen inte heller reducera en balansräkning på 10 biljoner dollar.

Dollarn stärktes sist när folk trodde att Fed kunde normalisera räntan och betala tillbaka skulderna. Men det lyckades de inte med. När marknaden väl fattar det, det är då dollarn kollapsar.

Vilka tillgångsklasser tror Martin på framöver?

-Råvaror och guld
-Emerging markets, det går i 10-årscykler
-Aktier? Bolag som tjänar på att dollarn går ned. [Se exempel nedan]
-Fastigheter? Svårt att säga, det hänger så mycket på räntan
 
Martins stora icke-konsensus trade: 
“Emerging markets och bolag som tjänar pengar när dollarn går ned, det tror jag kommer vara den långsiktiga trenden, även om det blir en kortsiktig squeeze uppåt. De kommande 10 åren tror jag dollarn kommer gå ned och då tror jag på emerging markets, guldaktier, men jag är generellt inte bra på att välja eller analysera enskilda bolag. 
 

Jag har emerging markets på min watchlist för jag tror det kommer vara en stark trend att de omvärderas och kan stiga kraftigt i värde. Mycket på grund av dollarn. Anledningen till att folk idag inte vill investera särskilt mycket där, är valutarisken. Men när folk väl fattar att dollarn ska ned, då kommer det vändas på sitt huvud och pengar kommer strömma in i de där länderna. Plus att du då har den där valutaeffekten som vind i seglet. Det har gått i 10-årscykler. Sista 10 åren har emerging markets blivit krossade, dollarn varit stark, och USA outperformat dramatiskt, råvaror har blivit krossade. Men nu tror jag vi börjar se slutet på det.”

Mer specifikt, vilka länder/regioner handlar det om?
“Det är Sydostasien, Vietnam, Kina – Hongkong, Indien, Singapore, lite Japan.. jag har en lista av ETF-er.”
 

Frontier Markets? (Snäppet under emerging markets) 

Nej, det håller sig Martin borta från. 

Emerging Markets: Varför är det intressant?

-De kommer stiga mycket och omvärderas.
-Anledningen att folk håller sig undan är valutarisken.
-När dollarn går ned kommer pengar strömma in i de länderna och valutarisken upphör.
-Det har gått i 10-årscykler, historiskt.
 
Att investera i guld:

Folk borde ha 10% av sitt kapital i guld. Varav hälften bör vara fysiskt guld (om möjlighet till förvaring finns). Martin nämner Nordic Gold Trade.       

Martin rekommenderar: “Köp även guldbolag, de är extremt billiga nu tror jag….  där får du mycket mer hävstång… jag gillar ju royalty-bolagen Franco-Nevada och Wheaton Precious Metals..  som är mer diversifierade än klassiska gruvbolag. Wheaton har en del silver och en del spridning i sina streamningar — så de tenderar inte att gå upp lika mycket som rena guldbolag, som Newmont, men de går heller inte ned så mycket om guldpriset går ned.”

Ska man investera i silver?

“Om man vill ha hävstång, då köper jag hellre guldbolag.”
 
Varför har growth outperformat value sista 10 åren? 

Antagligen för att det är så mycket indexfonder som måste köpa.

Övriga lärdomar

Martin rekommenderar att läsa om gamla bra böcker. Man ser saker med nya ögon. 

Böcker Martin lyfter fram under samtalet:

4th Turning-teorin

Det är en 20-årscykel, definierad av generationsskifte. Det började 2008. Nu 2020.  Kommer utspela sig resten av 2020-talet. Martin anser att konflikten syns tydligt i Hongkong, där invånarna ställer sig mot regeringens totalitarism. Det kan vara en indikator att bevaka.
Kan bli ett kallt krig mellan USA och Kina. 
Man ska vara förberedd på förändring.
(Läs mer här om teorin.)
 
Supertrender:
Globalisering kommer reverseras (till nationalism), vi kommer gå mot mer populism. Den största risken är att demokratin tar stryk och vi går mot en superpopulism, som Tyskland på 1930-talet. Vi behöver en slags Churchill i västvärlden/Europa.
 
Svårt att dra tillbaka något efter man givit det: [Universal Basic Income]
Nu tjänar folk i USA mer på att sitta hemma än att gå till jobbet.
 
Vad gör Martin som avviker från konsensus? 
Tänker oberoende och gör grovjobbet: “Jag ser tradingen som ett hantverk. Det är inte så att man sitter där och hittar en hemlighet och plötsligt tjänar pengar. Det är något du lär dig med tiden, blir bättre och bättre på, och förhoppningsvis kan du behålla den edgen genom att fortsätta lära dig. Det finns tusen sätt att tjäna pengar på trading, man måste inte göra just som jag gör. Men du måste tänka utanför boxen, se något som inte alla andra ser, för annars är det nog redan inprisat.”
 
Områden som är överskattade eller underskattade? 
-Överskattade: AI och självkörande bilar. Blockchain. 
-Underskattade: VR och plattformer för digital kommunikation.

Andra investeringar? 
Meatless Farm. Vegetariskt kött. Redan innan fanns trenden med miljötänk, men nu med Coronakrisen skapas problem för djurhanteringen.
 
Angående självkörande fordon (tåg, bilar, etc) 
Det blir kanske som med hissar. Det tog 10-20 år innan folk accepterade att åka hiss utan nån som körde hissen. I USA har de fortfarande hissgubbar.
 
Framtida problem för nordiska/skandinaviska länder:
“Jag tror vi kommer få enorma problem för vi inte har tillräckligt med el, på grund av att vi lägger ned så mycket produktion och försöker gå över till förnybara energikällor. Det kan leda till problem att hänga med i tekniken.” 
 
Tankar om oljebolag?
Oljepris under $40 gör det svårt för Shale-bolagen att vara lönsamma. 

Oljepriset lär dock stiga på längre sikt, pga inflation.

Råd till 25-30-åring.
Följ din passion och lyssna inte på andra.
 
I den åldern är man väldigt mottaglig till andras tankar, åsikter, och rädd att göra fel. Man ska snarare använda den tiden till att ta risker, göra misstag, och lära sig från det. 
 
“Den stora risken är att inte ta risk under den åldern.”
 
 Lär dig något komplext och värdefullt, som är svårt att lära ut till andra.

Finanskursen 2020 - Årskull 2 börjar augusti

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk