Kända Värdeinvesterare: Philip Fisher
Kvalitetsinvesteraren
Philip Fishers bakgrund
Philip Fisher var en duktig student och hade med största sannolik Aspberger. Han hade inga vänner förrän han var i sina sena tonår, och hade antagligen en rätt tuff barndom.
Enligt vad sonen Kenneth skriver, i faderns kända bok, Common Stocks Uncommon Profits, var Philip en svår person att ha att göra med. Dock var han långt smartare än medel, och hade ett sätt att tänka på som var väldigt annorlunda från andra personer. Philip Fisher hade även ett extremt bra minne och memorerade varje år alla USAs kongressmän och senatorer.
Philip Fishers strategier för värdeinvestering
Thomas Price Rowe var kanske den som kom på konceptet med tillväxtsaktier (“growth stocks”), men Philip Fisher var den som gjorde det bäst.
Några av Philip Fishers tips och strategier för värdeinvesteringar:
- Leta efter kvalitet, snarare än billighet. Som analogi: Köp hellre ett par bra läderskor som håller i 10 år för 4000 kr, än de billigaste du ser som kommer gå sönder inom 1-2 år, för 1000 kr.
- Vad är en kvalitetsaktie? Det är ett företag som blir bättre med åren, under flera år framåt.
- Så även om aktiekursen ser dyr ut, kan den vara värd mer om 2-5 år.
- Scuttlebutt: Var beredd att undersöka extra noga och göra företagsbesök. Kontakta en säljare från konkurrent, en tidigare anställd på en konkurrent, och någon som är en branschexpert. Gör ej företagsbesök innan du gjort din hemläxa, liksom Peter Lynch.
- Var villig att betala mer för kvalitetsaktier, än aktier du köper på rabatt (som Benjamin Graham brukade göra, och Walter Schloss fortsatte med under decennier).
- Hur hittar man kvalitetsaktier? Philip Fisher föreslog att fokusera på: (1) en marknad som växer, (2) ett företag som är bättre än sina konkurrenter, (3) med en produkt som är bra och (4) ett forsknings- och undersökningsteam som är historiskt duktiga på att komma på nya produkter.
- Detta resonemang håller i grunden, men tiderna är nu annorlunda än då Philip Fisher kollade på bolag. Fisher var exceptionellt tekniskt kunnig (tänk dig en blandning av en duktig vetenskapsman och Frederick Taylor). Två av Philip Fishers bästa investeringar var i Dow Chemicals och Texas Instruments, båda högteknologiska företag, som få förstod då han investerade. Båda blev sedan ledare i sina branscher.
- Investera i företag som inte ännu är, men är på väg att bli ledare inom sina branscher.
- Och gärna ska dessa branscher var stora.
- Philip Fisher jämförde “Truly Outstanding Businesses” med “Average Businesses”. Några skillnader: (1) de bästa företagen förbättras av recessioner, (2) fokusera inte på marknaden som helhet, särskilt inte under en nedgång, (3) fokusera endast på nedgången av de bästa företagens aktier.
- Det är ett bra tips, men det kräver mycket ansträngning och detektivarbete; inget man gör på en vecka. Men om du har stort intresse och håller på under många år, är det ett väldigt bra tips.
Philip Fishers största insikt var kanske i förmågan att sätta tillväxtsaktier i relation med en ökande inflation.
En till sak om Philip Fisher:
Enligt sonen Kenneth:
Sluta göra investeringsbeslut när du är gammal, 70-80+. Philip Fisher gjorde mycket dåligt timade beslut och förlorade massa pengar i onödan på grund av detta. Och sedan, några år efter det, led Philip Fisher av demens.
Läs vidare: Om strategierna från andra kända värdeinvesterare.