Lärdomar från Wirecards aktie
Bedrägerier är lukrativa och pågår ständigt, särskilt i en stark bull market som denna. Frågan är hur många bedrägerier som pågår just nu men är oupptäckta.
På aktiemarknaden är det populärt med pyramidspel. Det funkar bra tills man blir upptäckt.
Nya oerfarna privatkunder hos mäklarfirman Robinhood drev upp kurserna i Wirecards aktie, men också i Luckin Coffee, Chesapeake och Hertz.
Hoppet är alltså redan ute för Wirecards aktie, men i brist på sportevenemang att spela bort medborgarlönen på så har vadslagningen flyttat till aktiemarknaden.
Detta är motsatsen till att vara en värdeinvesterare.
Hertz har redan gått i konkurs, Chesapeakes obligationer handlas som om sannolikheten för konkurs är ungefär 95 procent. Luckin och Wirecards aktie är sedan många kvartal och till och med år tillbaka erkända bedrägerier med fejkade intäkter.
Ändå flockas Robinhoodarna till aktierna som snabbt stiger flera hundra procent, för att nästan lika snabbt falla tillbaka mot sina motiverade nollvärden.
Vad kan vi lära oss från Wirecards aktie?
- Pyramidspel och finansbubblor är bland det mest lukrativa som finns. Om man är lite vaknare än de flesta är det bäst att springa i fluffets riktning så fort man hör skummet börja frasa.
- Det påminner om IT-Bubblan 1999, då “internetföretag” bytte tjänster och IPO-pengar med varandra till fantasipriser och aktierna sköt i höjden som om det var ett nytt paradigm på gång.
- Bedrägerier kan pågå länge: Bernie Madoff hade som känt historiens största pyramidspel, med publicerat påhittade förvaltningsresultat, som var så bra att konkurrenterna påpekat det för finansmyndigheterna i minst ett decennium. Vissa kunder förstod vad som pågick och klev av i tid. Det gjorde jag för övrigt själv i mina fullständigt ohållbart uppvärderade internetaktier. Jag sade samtidigt upp mig från den snart välmotiverat utsatta positionen som it-analytiker på Swedbank, för att med god förtjänst kunna blanka allt som hade med it och internet att göra.
- Lita inte på folk i turtlenecktröjor, om det inte är Steve Jobs.
Wirecards aktie är inte det enda exemplet av finansbluffare som insett det lönsamma i att locka både kunder och aktieköpare med låtsasintäkter.
Nej, även finansmyndigheter som SEC och Fed undviker i det längsta att skåda alla halta och lytta hästar de fått i munnen. Tvärtom har de tagit lärdom av den nya tidens faraoner och bygger sina egna pyramider så stora att skuggan de kastar döljer rasrisken i övriga värdelösa stenhögar.
Fed skrattar åt amatörernas miljarder och staplar stolt biljontals dollar på hög. Samtidigt ger SEC sitt stöd åt 2000-miljarderkronorspyramiden känd som Tesla, genom att gång på gång ignorera uppenbara tveksamheter i kommunikation, prognosvägledning, redovisning, regelefterlevnad och produktion.
“Ingen” kunde se it-bubblan, “ingen” såg husbubblan, “ingen” kunde se vad Madoff gjorde, “ingen” förstod vidden av bedrägerierna med Wirecards aktie, “ingen” kunde se Folli Follies fejkade pyramid av ickeexisterande butiker och intäkter.
Ja, utom några dussin erkänt duktiga och frispråkiga analytiker och förvaltare världen över förstås.
För dem var det uppenbart.
Men:
Ingen annan, allra minst finansinspektioner och centralbanker vill stoppa en bra bubbla.
I Sverige har t.ex. bankerna varit inblandade i fluffigheter som spekulativ bostadsutlåning utomlands och penningtvätt utan att FI eller Riksbanken höjt så mycket som ett ögonbryn.
Dessutom vill politiker att “förmögenhetseffekten” ska fortsätta, så de kan ta åt sig äran.
Globalt sett är Tesla (tillsammans med ett antal kinesiska företag) det största och mest uppenbara pyramidbygget på aktiemarknaden.
Vaporware som försäkringsbolag, robotaxis, lastbilar med sportbilsprestanda, bilar som stiger i värde m.m. utlovas någon gång i framtiden täcka upp för förluster på all produktion fram till dess.
Det är en bubbla, en klassisk Ponzikonstruktion. Men det är å andra sidan hela det finansiella systemet där skuldproblem döljs med större skulder, och risker med gratispengar åtgärdas med tio gånger så mycket nytryckta pengar.
Det handlar inte om att undvika bubblor och pyramidspel, utan om vilka man ska välja och hur fort man kan vara med.