Finanskursen 2019

Christer Sturmark intervju på 25 Minuter Podcast

blank

Om IT-entreprenörskap och rationellt tänkande

Vi pratar med Christer Sturmark, en man med många titlar: IT-profil, bokförläggare, ordförande för humanisterna, f.d popstjärna och mycket mera… Lyssna på en mycket rolig intervju om bl.a: Varför Christer tror att nuvarande IT-arbetare har bättre förutsättningar än den tidigare generationen, brister med den vetenskapliga metoden (men varför den ändå är mest trovärdig), och den roliga historien då Christer bjöds med på en vild utekväll med modellen Naomi Campbell och de ringde till en statschef.

Läs/Lyssna mer:

Lärdomar:

  • Christer klagade högljutt över att regeringen var dålig på IT-satsningar strax innan 1996. Sedan blev han uppringd och tillfrågad om han ville komma och vara med i deras IT-kommission. Det teamet fick igång stora förändringar under 1996-1998 som bidrog till att Sverige lyckades bli ett av världens datortätaste länder per kapita.
  • Anchoring effect. Om en grupp blir tillfrågad “hur gammal tror du Mahatma Gandhi blev?” och en annan grupp blir frågad “tror du Mahatma Gandhi blev 130 år gammal?” så kommer medelvärdet av gissningarna att vara högre i den senare gruppen, bara för att siffran 130 blivit nämnd.
  • En teknologi/trend Christer tror på inom de närmaste 10 åren: Virtual reality. Särskilt i samband med eye tracking. Det kan t.ex göra stor skillnad för de med dyslexi.

Böcker som nämns i avsnittet:

  • Gödel Escher Bach (Eternal Golden Braid) av Douglas Hofstadter. Boken som fick Christer att sluta med sitt popband och åka hem från London för att börja plugga datakunskap.
  • Thinking Fast and Slow av Daniel Kahneman.
  • Upplysning i det 21:a århundradet (Christers senaste bok).

Finanskursen 2019

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk