Finanskursen 2019

Missförstå inte Orsak och Verkan

Om Warren Buffett äter Cheeseburgare och dricker Coca Cola, innebär det att du också kan bli en miljardär om du följer en liknande diet?

Eller är det kanske mer sannolikt att Buffett lyckats trots att han har en dålig diet?

Steve Jobs hade en turtlenecktröja—och han var ju framgångsrik. Ska du också ha det då?

Människan har utvecklats för att imitera framgångsrikt beteende, som en kognitiv genväg för att slippa tänka och spara enegi. Det är därför vanligt att man kollar på andra som lyckats med något man själv vill göra, men missförstår processen som låg bakom dennes framgång. Ofta händer detta genom att man hoppar till en förhastad slutsats i sitt tänkande. Det finns många olika sätt som man kan göra detta misstag på.

Korrelation är inte samma sak som kausalitet. Det finns ofta multipla orsaker för en händelse; särskilt på aktiemarknaden. Ofta kommer framgång inte från en sak, utan en kombination av många saker.

Från 25 Minuter podcast:

VECKAN 2 CITAT:
Napoleon: ”As a rule, it is circumstances that make men.”
Will Durant: History is written by winners
 
VECKANS TIPS
Läs biografier och studera framgångsrika personer. Det hjälper mot att dra förhastade slutsatser. Historia med.
 
VECKAN MINDSET
Tänk i form av SANNOLIKHETER, inte svart/vitt. Lär dig bell curve. Alla tror sig vara över medelmåttighet, men de flesta är medelmåttiga. Normalfördelning vs önsketänkande. Farligt misstag.
 
VECKANS BÖCKER:
How an Economy Grows + Fooled by Randomness
 

Och här är några lustiga exempel på hur folk missförstått orskan och verkan:

  • De bästa simmarna har en särskild genetik som gör att de har en kropp som är fördelaktig för att simma snabbt och länge; det är inget du kan träna dig till. Samma sak gäller backhoppare.
  • Alexander den store brukade luta på sitt huvud och hans dumma följeslagare härmade utan anledning, och lutade sina huvuden för att verka coola.
  • Steve Jobs var en hyperperfektionist som ej delegerade nog i ung ålder (och blev känd för denna quirk). Han var även fruitarian. Två stora ovanor som inte bör associeras med framgång.
  • Hitler gick på magkänslan för mycket, och det gick ju inte så bra när han fick magproblem, överstress, och 10 droger i sig. Han kunde också låsa in sig i sitt rum i flera timmar för att tänka, under krissituationer. (Kanske inte det smartaste om man medvetet gjort sig själv till bottleneck i krigsmaktens beslutsfattning.)
  • Napoleon brukade äta sin mat på 8 minuter och sedan genast lämna matbordet för att arbeta igen. Effektivt. Men sen fick han jättestora magproblem, hemorrojder, och urinvägsinfektioner. (Lyckligtvis lyckades han bota hemorrojderna med stora sniglar i sitt anus, och tipsade sedan sin bror att göra likadant.)

Finanskursen 2019

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk