Finanskursen 2020

Företagsvärdering: Analytikers Förväntningar

Använd endast som kompletterande metod

Analytikers förväntningar bör ej vara din utgångspunkt vid en företagsvärdering.

Det bör snarare vara något du använder som ett stöd, att komplementera med, efter du gjort din egen analys av vad företaget kan vara värt. 

Använd endast om du har stor tillit för någon särskild analytiker eller investerare, som publicerar sina åsikter och värderingar. Varför? För du vet inte om personen i fråga har gjort rätt, i sin värdering. Personen kan ha gjort många misstag, men det vet du knappast genom att läsa en kort rapport i en tidning som består av 1-2 sidor.

Var finner du denna info?

  • I ekonomitidningar
  • Ibland länkat till från din börsmäklare (Avanza, Nordnet, etc)
  • Genom att söka på analytikerns namn på internet + analys av särskilt bolag
Några saker att tänka på:
  • Akta dig för att lita blint på en enskild analytikers förväntningar.
  • Om ett företag är genomlyst och undersökt av många analytiker betyder det ofta att det är svårt att köpa företaget till ett billigt pris (konkurrens från andra som undersöker). Fråga då dig själv: “Vad får mig att tro att jag, som privatinvesterare, kan klå ett proffs med betald utrustning och jobbar med att bevaka detta bolag på deltid eller heltid?” Det är antagligen bättre att lägga din fokus på ett mindre bevakat bolag, eller en alternativ tillgångsklass.
  • Om du litar på en särskild analytiker kan du dubbelkolla personens argument för vad bolaget är värt. (jämför med företagsvärdering #3 – Tidigare Transaktioner). Läs även: 7 olika metoder av företagsvärdering
 

Finanskursen 2020

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk