Seth Klarman
Känd för Margin of Safety; en värdeinvesterare med stor erfarenhet av att köpa skuldsatta företag
Bakgrund
Seth Klarman är mest känd för sin sällsynta bok Margin of Safety. Men han är även ledaren av Baupost Group, en framgångsrik hedgefond.
Lärdomar från Seth Klarman:
- Köp företag för ett pris som understiger dess likvidationsvärde.
- Det bästa företaget att köpa, är det som är helt förutsägbart och du förstår dess framtid perfekt
- Exempel på ovanstående är: Prenumerationsföretag (Saas) och företag med långsiktiga säljkontrakt.
- Olika branscher är populära i nuläget. Ingen bransch är populär hela tiden. (Det är därför koncept som “Sector Rotation” existerar.)
- Det är lättare att identifiera ett företags största källor för tillväxt, än att prognosticera dem.
- Seth Klarman anser att det alltid finns plats för nya småföretag när det kommer till företagsuppköp av skuldsatta företag (Distressed Debt). Anledningen till detta är att de som lyckas väl inom området, får mycket pengar och därmed inte kan kolla på de minsta objekten.
- Det är ganska likt Warren Buffetts och Charlie Mungers Berkshire Hathaway. De blev för stora för att köpa mindre, bra företag, och var tvungna att kolla på stora företag — som Apple och Li Lus företag BYD.
- Använd inte DDM (Dividend Discount Model) när du kollar aktier, för utdelningar är inte intressanta. Varför inte? För att, som Joel Greenblatt noterade, det handlar om ett företags förmåga att återinvestera dess kassaflöden. Utdelningar skattas 30% (i Sverige), återinvesteringar behöver man inte skatta, för pengarna är kvar i företaget som en kostnad. Det var just detta, som var kabelentreprenören John Malones genidrag, och det gjorde honom till en Miljardär.
- Om du läser ett företags årsredovisning och det är alldeles för svårt och krångligt, kan det vara ett tecken på att du inte bör investera i företaget. Om du inte förstår det, så vet du nämligen inte om det går dåligt senare! Var försiktig! Då kan det vara bättre att undvika förlust i första taget.
- Använd dig av intervall: Det är svårt att veta vad en aktie är värd. En värdeinvesterare bör därför (börja med att) gissa på ett STORT överpris, eller ett underpris. Då blir det lättare att sedan hitta ett ungefärligt korrekt värde.
- Ju färre aktier du undersöker, desto mer sannolikt är det att du hittar en som är undervärderad. Det kan låta kontraintuitivt, men det stämmer — eftersom det tar en del tid att undersöka varje aktie.
Läs vidare: Om strategierna från andra kända värdeinvesterare.