Undvik Värdefällor

Akta dig för aktier som verkar billigare än de faktiskt är

Värdefällor
 

Vissa sorters företag, som resor- och turism, renoveringar, bilar, och tillverkare av stål eller andra metaller, har unika egenskaper: dessa företag tenderar att ha större vinster under vissa delar av den ekonomiska cykeln, och sedan mindre vinster under andra delar. De kan alltså sägas vara cykliska. Och detta mönster förstärks under högkonjunktur.

När detta händer, blir vissa investerare lockade–av vad som verkar vara snabb tillväxt i vinster, låga P/E-tal och, i vissa fall, stora utdelningar.

Sådana situationer, även kända som Värdefällor, kan vara farliga. De inträffar ofta i toppen av en högkonjunktur och kan lura vissa nyare investerare. Mer erfarna investerare, som varit med under minst två affärscykler, har sett detta mönster förut. De fattar att dessa företags låga PE-tal, i verkligheten, faktiskt är högre än de verkar vara.

Så, om du exempelvis investerar i en ståltillverkare med P/E på 15, i toppen av affärscykeln, är det kanske motsvarande till att investera i ett företag från någon annan bransch med P/E på 30. Varför? För att ståltillverkaren är så pass cyklisk att, när affärscykeln snart vänder, kommer deras intäkter (och eventuella utdelningar) att sjunka rejält. Så om du köper nu, kanske du får 1-2-3 bra år, men sedan många dåliga år. Resultatet är att du ofta luras köpa till ett för högt pris. Därmed – en Värdefälla.

En historisk Värdefälla:

Låt oss ta exemplet med Toll Brothers, ett välkänt och bra amerikanskt företag, och se hur värdefällan av höga cykliska intäkter kunde lura många oerfarna investerare. 1998, året innan fastighetsbubblan påbörjades, stod företagets aktiekurs i $5, med intäkter på $0.62 per aktie (mycket bra). Det årliga snittet på företagets P/E-tal var 11.9 enligt Value Line. Ett lågt tal. Sedan, 2005, sju år senare, på toppen av fastighetsbubblan, hade aktiekursen mer än tiodubblats och gått upp till $58.70, med intäkter på $4.78 per aktie (fortfarande väldigt bra). Det årliga snittet på företagets P/E-tal var då 8.6.

Med andra ord:

Ögonblicket innan aktien skulle påbörja sin uppgång med nästan 1000% hade aktien ett P/E-tal på nästan 12, och precis innan aktien skulle kollapsa ned till $13.70 såldes den för ett P/E-tal på nästan 9.

Tänk om du köpt aktien för $58.70, med ett P/E-tal på 8.6…. och den hade sju års stadig historik med uppgång i aktiekurs och höga utdelningar….. det verkar ju nästan perfekt? Men du hade förlorat större delen av din investering. Så kan det gå med värdefällor.

värdefälla

Denna luriga situation berodde på den inneboende cyklikaliteten av små byggföretag som blivit gynnade av fastighetsbubblan och de generösa lånen i den marknaden, som fick urfattiga folk att vilja köpa och renovera hus.

Några lärdomar från Värdefällor med abnormalt höga intäkter:
  • Dessa aktier kommer verka som billigast, när de faktiskt är som dyrast!
  • Och vice versa: dessa aktier kan verka som dyrast, när de faktiskt är billiga.
    • I teorin, skulle man kunna tjäna mycket pengar om man kunde förutspå–och timea–hur denna cyklikalitet inträffar. Isåfall kunde man köpa när de är billiga och sälja när de är dyra (och det skulle antagligen gå, eftersom att de flesta inte förstår dynamiken; eftersom detta är vanliga Värdefällor). Detta skulle kunna göras genom köpa aktien, köpa optioner, eller spekulera i futures på aktien. Å andra sidan, är detta extremt hög risk, och man skulle lika gärna kunna förlora allt.
  • Om du håller dig till en Buy-and-Hold strategi, bör du undvika cykliska aktier. Det kommer antagligen inte funka. De är för annorlunda från vanliga, stabila företag med stadiga utdelningar.
 

Finanskursen 2020

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk