Finanskursen 2021

Keith Gill (DeepFuckingValue) och Michael Burry Kan ha Tjänat mer än 4 Miljarder på GameStop

blank

En Fallstudie i att göra Asymmetriska gissningar, oortodox analys och vara långt före den stora massan

Keith Gill Deepfuckingvalue

*Vad hände?

Under veckan (25-31 januari) blev uppgången på 400% i GameStops aktie (GME) en global viral nyhet. På ett års tid har aktiekursen gått från $4 till $325, i skrivandets stund. En ökning på 81.25X.

Två av de största utomstående investerarna i GameStop har varit Keith Gill och Michael Burry. De hittade aktien långt före den blev välkänd på Redditkanalen Wallstreet Bets och mainstream media.

Nedan följer en kort analys av GameStopfenomenet.

*Hur kunde GameStops aktie gå upp så mycket?

Genom en “Short Squeeze“, vilket innebär att blankare tvingas köpa tillbaka sina aktier till högre pris, vilket skapar en uppåtgående spiral.

Detta kunde hända för att GameStops aktie var den mest blankade på hela Amerikanska börsen, med en blankningsgrad till 140%, alltså större än den totala andelen aktier!

*Hur hittade Keith Gill & Michael Burry Gamestop tidigt?

Keith Gill och Michael Burry är båda erkända värdeinvesterare, duktiga på fundamentalanalys.

Keith Gill är en utbildad revisor, och Michael Burry är egenlärd.

De är också båda Contrarians (“motvalls”) med förmåga att komma på ovanliga investeringsteser.

*Varför köpte Keith Gill & Michael Burry?

Investeringstesen för respektive värdeinvesterare:

  • Keith Gill: Köpte med anledning att GameStop hade hög andel kunder som förbeställde spel, bolaget hade P/B 0.7, såg ut att ha goda chanser till att göra en framgångsrik Turn-Around, och fler anledningar du kan se i denna video där han summerar sitt resonemang.
  • Michael Burry: Köpte för att GameStop hade stor kassa (i förhållande till aktiekurs) och dold
    potential (givet möjlighet att skifta till digital affärsmodell).

Kort sagt investerade antagligen båda med tesen att bolaget var billigt i förhållande till dess potentiella framtida kassaflöden, särskilt om Gamingtrenden under 2020 fortsatte.

Att sedan tjäna så mycket som potentiellt 81x sin grundinvestering, genom en Short Squeeze på hedgefonderna, är det osannolikt att de förväntade sig när de först köpte.

“The combination of positive fundamental development, a potentially massive bullish chart, and an exorbitant short interest suggest to me, that an upper move could be explosive. Maybe.

~Keith Gill, 21 aug 2020

*Det krävs bara en sån här investering i din livstid för att bli rik

Men för att hitta ett sådant läge i tid måste man tänka självständigt och våga leta utanför de konventionella ramarna. Ingen som köper dyra, populära techaktier hittade GME i tid.

Keith Gill DeepFuckingValue värdeinvesteringar
Keith Gill hittade GameStop genom sin metodik för värdeinvesteringar. Såhär beskriver han den:My investment style involves continually tracking thousands of stocks using a variety of widely available tools. When opportunity strikes – as it occasionally does in markets comprised of biased humans – I’m prepared to pounce and capitalize on the situation. I’m probably best classified as a fundamentals-focused deep value investor. Sometimes I use technical analysis, but if you’re really into making big gains, you need to learn fundamental analysis.

*Hur var detta okonventionellt? 

Till att börja med, är kanske bästa exemplet att de allra flesta av oss först hör talas om detta nu. Inte för 6-18 månader sedan.

Allt är uppenbart med facit i hand, men i förväg?

Här är några exempel på hur vi kan tänka oss att folk kan ha uppfattat GameStop:

  • Med undantag av lågt P/B-tal, fanns det inget uppenbart med GameStop man enkelt kunnat hitta genom screening
  • Även om man använt sig av screening, hade man sannolikt skippat GameStop pga att de är en fysisk detaljhandel (bricks-and-mortars retailer), och utgått från att de kommer gå nedåt och aldrig återhämta sig efter Corona i mars 2020
  • Så tänkte antagligen även de stora hedgefonder som bestämde sig för att blanka aktien; det såg ut som ett enkelt offer
Keith Gill deepfuckingvalue gamestop digital vs physical sales
Folk såg denna graf av hur fysisk spelförsäljning minskar och blev avskräckta, men Keith Gill och Michael Burry ifrågasatte den konventionella informationen och tänkte ett steg längre.

Summering: (1) att hitta aktien var svårt, (2) att investera i den med utgångspunkt av konventionella nyckeltal var osannolikt, (3) att orka läsa på om bolaget och göra analysen krävde en del arbete, (4) även efter en analys skulle nog de flesta anta att trenden mot digitala spel var överväldigande emot GameStop, (5) de flesta skulle skippa caset när de ser att stora hedgefonder blankat, (6) att sedan vara vågad/galen/självständig nog att tänka sig ett scenario med att skapa en Short Squeeze för hedgefonderna och därmed driva upp priset är minst sagt kreativt, då en situation av dess like aldrig tidigare förekommit!

Därmed, ganska okonventionellt.

Det kräver flera intuitiva hopp i tankeprocessen och följer ingen välkänd modell.

“You need to invest in those questionable stocks if you want to achieve outsized returns.”

~Keith Gill

*Viktigast av allt: Ett extremt asymmetric bet

Asymmetric bet = en investering eller trade med högt väntevärde.

Exempelvis:

Risk att förlora allt: 95%

Sannolikhet att tjäna 81x pengarna: 5%

Väntevärde = (0.95 x -100) + (0.05 x 8000) = 305% uppsida

Vad detta visar är att om du hade vetat/gissat att det var 5% sannolikhet att tjäna 81x pengarna, hade det varit en bra idé att allokera en avsevärd mängd av din portfölj (kanske 5-15%) på GameStop för ett år sedan. Om du haft kunskapen i förväg.

GameStop är ett bra exempel på vad Martin Sandquist sade till oss i 25 Minuter Podcast:

“Bra trades kommer ofta från en upplevd “sanning” du inte håller med om.”

I detta fall var den upplevda sanningen att GameStop skulle gå i konkurs pga Corona. Men Keith Gill och Michael Burry ansåg att folk underskattade hur sannolikt det var att GameStop skulle klara sig.

Keith Gill deepfuckingvalue bear arguments Gamestop

*Den stora lärdomen från detta

Lärdomen du bör dra av detta är inte

“Jag ska kopiera Keith Gill och Michael Burry och leta bolag med hög blankningposition i förhoppningen att det blir viralt med Reddit och ett narrativ av “vi-mot-dem” skapas!”

Däremot bör du våga tänka utanför ramarna av den konventionella värderingsmetodiken, i förhoppningen att hitta en investering med oerhört hög uppsida om du får rätt.

Finanskursen 2021

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig analysera aktier och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Screening och trenderför att stärka din fundamentalanalys