7 vanliga investeringsmisstag av nybörjare på aktiemarknaden

Investera endast pengar du kan förlora och köp inget du inte förstår

Nya investerare ger sig ständigt in på börsen i takt med att folk föds, växer upp, tjänar pengar och lär sig att de kan få dessa pengar att jobba för dem, passivt.

När detta händer finns det ett antal vanliga misstag som återupprepas om och om igen, i takt med varje nytt inflöde av nya investerare.

Om du gjort något av dessa misstag är det inget fel med det, gör bara inte om det utan att tänka över först.

Investeringsmisstag #1: Köpa med lånade pengar (margin)

Detta är det värsta nybörjarmisstaget, för det är det potentiellt mest kostsamma. Det kan vara enkelt att lockas till att handla med lånade pengar eller hög hävstång, för att den potentiella avkastningen är så mycket högre. Men om du måste använda hävstång eller låna pengar, har du råd att förlora dessa extra pengar? Om så är fallet, är det acceptabelt. Annars inte.

Investeringsmisstag #2: Köpa utan säkerhetsmarginal

Utan en säkerhetsmarginal gör du bara en gissning. Smarta investerare köper aldrig utan att ha en acceptabel säkerhetsmarginal. Alltså: Hur mycket kan du ha fel med i din bedömning av en tillgångs värde, men ändå tjäna pengar? Som exempel, om du tror att en aktie är värd 100, vill du inte köpa den för mer än kanske 80, för att vara helt säker på att du kommer kunna tjäna pengar. Frågan är hur stor felmarginal du ska ha? 10% 20% 30%? Det kräver självkännedom. Det beror på hur mycket du kan om företaget och hur säker du är att din bedömning om dess värde stämmer.

Investeringsmisstag #3: Köpa aktier trots att du inte förstår företagets affärsmodell

Om du inte förstår hur de tjänar pengar, och vilka de underliggande faktorerna är som tillåter verksamheten att drivas vidare (s.k “Fundamentals“) ska du inte köpa aktien eller värdepappret. Varför inte? För att om du inte förstår dessa grunder, kommer du heller inte att kunna förutspå när det kommer gå dåligt för företaget och därmed kommer du bli överraskad när aktiepriset plötsligt sjunker till botten. Och hur ska du göra ett beslut att sälja? Om du inte förstår verksamheten kanske du tänker, “hmm, detta är tillfälligt, jag väntar ut det, jag hörde ju ändå att Buy-and-Hold är ett bevisat sätt att tjäna mycket pengar på lång sikt.”

Investeringsmisstag #4: Köpa en aktie utan att läsa företagets årsredovisning eller andra relevanta finansiella rapporter

Om du inte läst företagets årsredovisning, finansiella rapporter eller övriga relevanta dokument från dess “Investor Relations”, hur ska du veta om företaget växer fort eller tjänar pengar? Ett företags aktie kan ej gå upp–långsiktigt–utan förstärkt intjäningsförmåga (bättre kassaflöden). Hur ska du veta vad de tror om branschens framtid? Hur ska du veta vilka de relevanta riskerna företaget anser sig möta, och hur de prioriterar dessa? Hur ska du veta om ledningen är opålitliga och försöker lura dig? Och så vidare.

Investeringsmisstag #5: Att handla för ofta

Om du är en trader som tjänar pengar på spreads är det kanske en bra princip att handla ofta. Men som värdeinvesterare belönas du inte för att fatta många, snabba beslut. Du belönas för att fatta ett fåtal, korrekta beslut, med god säkerhetsmarginal. Det är svårt att, som långsiktig investerare, fatta många goda beslut. Om du tror att du måste köpa eller sälja något varje vecka eller månad, har du fel.

Investeringsmisstag #6: Att vara överdrivet emotionell och reaktiv — girig eller rädd– det kanske vanligaste misstaget.

Det är alltid ett dåligt tecken om du känner dig stressad att göra ett förhastad köpbeslut. Det är aldrig för sent att investera, och det kommer alltid finnas nya investeringsmöjligheter. Detta är inte din sista chans. Om du tror att det är det, bör du tänka om. I de flesta fall är detta slutet av uppgången i en överhypad och övertradad tillgång, där den förhoppade vinsten inte längre kommer från företagets verksamhet, utan från spekulation av aktiekursen. Tänk på exempelvis Bitcoin. Hur gick det för de som tänkte på detta sätt, och köpte när kursen stod i 15.000-18.000, när förhoppningarna var som störst?

What the wise man does in the beginning, the fool does at the end.

Investeringsmisstag #7: Köpa värdepapper och andra finansiella instrument du inte förstår — kanske med dyra avgifter

Kanske har du hittat en marknad, ett gäng företag, eller värdepapper vars utveckling du vill ha exponering mot. Men ofta finns det flera finansiella instrument du kan välja mellan. Det kan vara värt att ta en titt och jämföra dessa olika instrument, så att du inte spontant köper något med exempelvis 5% årlig avgift. För att: Om ditt mål vore att klå index, har denna “lilla” sak redan gett dig ganska kassa odds.

Finanskursen 2019

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk