Smarta Affärsbeslut av Företag

blank

Från bland annat:

Coca Cola, Standard Oil, Walmart, McDonalds, Amazon, Apple

Senaste avsnittet av 25 Minuter handlar om några av de bästa affärsbesluten i historien. Exempelvis från Coca Cola, Amazon, McDonalds och Standard Oil.

Veckans två mindset: Survivorship Bias & Hindsight Bias

När man utvärderar beslut i efterhand finns det alltid en viss Survivorship Bias och Hindsight Bias. Vilket innebär att man tenderar att endast se eller fokusera på det som gick bra — inte på de andra potentiella utfallen. Ungefär som konceptet med alternativa verkligheter — de skulle kunna finnas, men eftersom vi lever i just denna verklighet, så vet vi inte.

  • Affärsbeslut 1) Coca Colas chef (Robert Woodruff) förhandlar sig till ett kontrakt med USAs president att ge coca cola till soldaterna under WW2.  (Vilket ledde till fabriker över hela världen och en megastark first mover advantage i distribution.) 

Coca Cola är ett av världens längst konsekvent framgångsrika företag. Och dess framgångssaga kan delas in i flera steg.

Men nu ska vi fokusera på bara ett steg — hur de lyckades bli globalt dominanta.

Och det kan man spåra tillbaka till ett regeringskontrakt med Amerikanska militären.

The effort to supply the armed forces with Coca-Cola was being launched when an urgent cablegram arrived from General Dwight Eisenhower’s Allied Headquarters in North Africa. Dated June 29, 1943, it requested shipment of materials and equipment for 10 bottling plants.

*Över 5 miljarder coca color dracks under andra världskriget.

*Innan WW2 började hade Coca Cola 44 länder de buteljerade i (“bottling”). Efter kriget var över hade de mer än 100 länder. Så de mer än dubblerade sin globala distribution.

Snacka om att kapitalisera på en kris.

Att kapitalisera på en kris brukar ofta ses som en dålig sak i allmänhetens ögon. Men i fallet av Coca Cola har detta endast varit bra för deras varumärke. Än idag tjänar de på detta — via PR/Propagandaaffischer där Coca Cola är med som product placement.

De slog 2 enorma flugor i en och samma smäll: Utökad distribution och enorm PR.

  • Affärsbeslut 2) Rockefeller & Flagler skaffar Standard Oil dess första betydande monopol (inom Cleveland, genom att besegra bjässarna först, och sedan ta hem vinsten med enkelhet via en dominoeffekt av rädsla hos de mindre spelarna).

Standard Oil är företaget som gjorde John D. Rockefeller till världshistoriens enskilt rikaste person, med en inflationsjusterad förmögenhet av 420 miljarder dollar. (Jeff Bezos har i dagsläget 176 miljarder dollar).

Rockefeller och Henry Flagler var ett dream team — som kompletterade varandra riktigt bra. Flagler var mer av en idéspruta och entreprenör (i den klassiska benämningen) medan Rockefeller var mer av en administratör (manager) och beslutsfattare.

Två intressanta (och fullständigt avgörande) beslut i Standard Oils tidiga historia var:

Först: Att specialisera sig och hålla sig till raffinaderiverksamheten tills de var överlägset störst och bäst där. Först efter de gjort det, gick de över till de andra delarna av värdekedjan — t.ex det som är mest känt inom oljebranschen — att borra hål i marken och dra upp olja.

(Detta var ett genidrag. För det var lättare och förutsägbarare som affärsmodell att driva ett raffinaderi än en drillverksamhet. Raffinaderi = alla oljetillverkare behöver din tjänst. Drilla = hit or miss, med stor risk för att bli bankrutt.)

Sedan: När de var ett av de större raffineraderierna inom Cleveland, så tog de in kapital och gick sedan direkt på de största konkurrenterna (priskrig och annat), vilket var riskabelt, oväntat och vågat. Men de lyckades — och vann. Efter det blev alla mindre raffinaderier rädda för dem och lät sig bli uppköpta billigt (i rädslan att bli utkonkurrerade och gå i konkurs).

Det lade grunden för Standard Oils expansion till övriga USA.

  • Affärsbeslut 3) Walmart ger sig endast på svaga konkurrenter

Walmart växte sig stora genom att vara billigare och bättre än andra stora varuhandlare. Deras låga priser berodde på många olika saker, men främst genom effektiv inköpsstrategi i stora volymer (“Bulk/Volume”) och bra location – att hålla låga hyror genom att ligga i utkanten av staden. Ungefär som IKEA.

Vad de sedan gjorde var att selektivt ge sig in i städer (med tillräckligt många invånare) där den enda konkurrenten var en betydligt dyrare varuhandel. Och sedan höll de sig till den strategin i många år med stor framgång.

De var helt enkelt överlägsna.

(För en del uppmärksamma investerare var detta ett förutsägbart mönster som de utnyttjade genom att köpa aktier i Walmart och samtidigt blanka dess konkurrenter. På så sätt tjänade de pengar i båda ändarna.)

Detta är motsatsen till vad Standard Oil gjorde. 

Vilket i sig är intressant, då det illustrerar komplexiteten. Att det finns mer än en väg till framgång.

Anledningen till att det Standard Oil gjorde var vågat var för att det hade varit lättare att “ta den enkla vägen” och ge sig på svaga konkurrenter och plocka dem en och en.

  • Affärsbeslut 4) Ray Kroc köper McDonalds av Mcdonaldsbröderna, förfinar konceptet 1 år (skapar sin modellrestaurang) och implementerar som en fanatiker.

Uppenbarligen trodde Ray Kroc mer på Mcdonalds än Mcdonaldsbröderna (grundarna) gjorde.

Kanske var de mer av entreprenörer än administratörer och strateger.

Detta illustrerar: Vikten av att hitta ett fungerande koncept, förfina/simplifera det först innan du replikerar det. I detta fall, via franchisingmodell.

Ray Kroc hade inte kunnat göra detta utan sin långa erfarenhet som säljare och verksam inom snabbmat och kök. Där han redan hade startat ett framgångsrikt företag som hette Prince Castle Multimixer. Som sålde mixers till snabbmatsrestauranger — det var så han träffade McDonaldsbröderna.

  • Affärsbeslut 5) Amazon satsar allt på exponentiell tillväxt

Jeff Bezos hoppade av D.E Shaw, en framgångsrik teknikbaserad hedgefond, och starta Amazon — med anledningen att Internets User Base växte med 2300% årligen.

Sedan grundades Amazon 1994. Och de rapporterade inte vinst på 7 år — allt plöjdes in i större tillväxt och billigare produkter för kunder.

De fick en massa kapital och gjorde en stor mängd uppköp under IT-boomen 1997-2000. Men vad som utmärker Amazon från de flesta andra IT-företag är: (1) de överlevde, medan de flesta andra antingen gick i konkurs eller köptes upp, (2) de accepterade aldrig att bli uppköpta, även när de hypen var som störst innan IT-kraschen, och (3) deras marknad har fortfarande inte mättats.

Att de idag är ett av världens största företag kan verka uppenbart i efterhand, men det är långt från självklart.

Det är inte många företag från den tiden som överlevt eller är kvar (under sitt eget varumärke).

Satsningen som Jeff Bezos gjort med Amazon är en av de mest vågade i affärshistorien. (Mer vågad än t.ex Malone’s långsiktiga skuldsättning med TCI, där kassaflödet iaf var garanterat.)

(Trivia: Cisco är ett annat företag från den eran som överlevt (och hade en ENORM värdering 1999 som de fortfarande inte överstigit — trots att det är bra bolag)

blank

  • Affärsbeslut 6) Apple satsar på iPhonen, startar en ny produktkategori, en av världens lönsammaste produkter

En sak som är intressant med iPhonen är att tanken att göra något liknande funnits under en längre tid, innan det gjordes just av Apple. Men de var helt rätt i tiden (bra timing) då kombinationen av en mängd olika underliggande teknologier hade utvecklats tillräckligt för att vara billiga nog att användas i massproduktion.

Det finns ett kul exempel från Steve Jobs biografi av Walter Isaacson, då historien ges om hur bristningspunkten i produktionen är glasskärmar. iPhonen behövde massproducera en ny sorts glas som de existerande stora tillverkarna inte hade (eller iaf inte ville tillverka tillräckligt billigt, endast åt Apple med exklusiva rättigheter).

Det lönar sig att undvika konkurrens och göra något nytt eller väldigt differentierat.

Sammanfattning:

 

Veckans mindset: Survivorship bias & Hindsight bias.

Veckans böcker: 

  • Steve Jobs, av Walter Isaacson
  • Titan (Rockefeller), av Ron Chernov
  • Grinding it Out av Ray Kroc
  • The Everything Store, Brad Stone

Veckan tips: 

  1. Coca Cola: Dra nytta av kriser
  2. Standard Oil: Specialisera dig innan du utvidgar kärnverksamheten
  3. Walmart: Konkurrera mot svaga fiender där du är garanterad vinst
  4. McDonalds: Förfina ett fungerande koncept innan du massproducerar det
  5. Apple: Skapa en ny produktkategori eller gör något väldigt differentierat
  6. Amazon: Gör en vågad satsning på en stor sekulär trend av tillväxt

Lyssna även:

Avsnitt #142: om East India Company – världshistoriens mäktigaste företag.
Avsnitt #140: Om bestående konkurrensfördelar

Finanskursen 2020

blank

Presenteras av Mikael Syding

*Lär dig grunderna av värdeinvestering och hitta billiga företag

*Samla dina investeringsidéer och gå igenom dem systematiskt

*Förstå den mänskliga faktorn: Självkännedom, psykologi och risk