Martin Sandquist Intervju på 25 Minuter Podcast
Bra trades kommer ofta från en upplevd “sanning” du inte håller med om.
För första gången gör Lynxgrundaren Martin Sandquist en intervju!
Detta är vårt längsta avsnitt än så länge. I samtalet berättar Martin om bland annat:
– Sina 15 främsta bokrekommendationer.
– Vad han tror kommer att hända framöver i ekonomin.
– Vad som driver honom.
– Sina bästa tips för att bli en expert på det man gör.
– Det sämsta affärsrådet han fått.
– Vad man bör göra om man vill bli en innovatör.
– Varför Global Warming är en dålig vetenskaplig teori.
– Varför han tror på guld men inte Bitcoin.
– Vad ”Fourth Turnings” är—och varför han tror att det är avgörande för framtiden.
Martin gjorde ex-jobb om neurala nätverk på Nordbanken (nu Nordea). Där träffade han Svante Bergström och Jonas Bengtsson. Tillsammans grundade de Lynx Asset Management, som blivit en av Europas mest framgångsrika hedge fonder.
https://soundcloud.com/25minuter/93-miljardaren-martin-sandquist-fran-lynx-om-sokandet-efter-sanning-och-att-gora-prediktioner
“Min grundgrej är sanningssökeri. Jag söker hela tiden sanningen i allt, det tycker jag är väldigt intressant. Vad är sanningen? Det finns så otroligt mycket som folk tror är sant, som inte är sant. Det finns en brist av sanningssökeri i vårt samhälle.”
~Martin Sandquist
Läs/Lyssna även:
- Vår andra intervju med Martin för 25 minuter.
- Så finner du din investeringsstil
- George Soros Reflexivitetsteori och feedback loopar
- Vad är Common Knowledge?
Summering från vårt avsnitt med Martin Sandquist
1. Martins 15 rekommenderade böcker.
2. Allmänna lärdomar.
3. Martin om marknaden.
4. Martins tips för att bli riktigt bra på vad du gör.
I) Martins 15 bokrekommendationer:
1. The Fourth Turning – Strauss, Howe
2. Alchemy of Finance – George Soros
3. The Scientists: A History – John Gribbin
4. The Red Queen – Matt Ridley
5. The Blind Watchmaker – Richard Dawkins
6. Wisdom of Crowds – James Suroviecki
7. Super Forecasting – James Tetlock
8. Black Box Thinking – Matthew Syed
9. Fabric of Reality – David Deutsch
10. Mindset – Carol Dweck
11. Market Wizards – Jack Schwager
12. Reminiscences of a Stock Operator – Edwin Lefevre
13. A Man for All Markets – Ed Thorp
14. The Moral Case for Fossil Fuels – Alex Epstein
15. Deep Thinking – Gary Kasparov
II) Lärdomar från intervjun:
- Market Wizard böckerna: Inspirerade Martin till en karriär inom finans.
- “För mig var det en uppenbarelse att kanske intelligens inte var det viktigaste. Jag är inte sådär superintelligent, jag skrev inte bäst på högskoleprovet och så, men disciplin är jag väldigt bra på.”
- Hitta vad du är bra på: Martin började på den fundamentala sidan och läste mycket företagsrapporter. Men det var svårt för honom. När han insåg att han var mer visuellt baserad och övergick till den tekniska sidan, då gick det mycket bättre.
- Sämsta affärsrådet? Att inte starta Lynx. Ingen trodde på idén.
- Lyssna inte alltför mycket på andra människors åsikter, om de inte har erfarenhet och kunskap gällande saken ifråga.
- Innovation: Om du vill göra något på ett unikt sätt, så är det viktigt att du försöker göra det själv. Du behöver tänka själv och lära dig nya saker på egen hand.
- Martin har lärt sig det mesta genom att läsa böcker och kolla videor.
- Peter Schiffs YouTubekanal (där Martin lärt sig mycket om Österrisk ekonomi). Här är videon vi nämner i intervjun där Schiff skojar.
- Utbildning: Är en ticket in någonstans.
- Experimentera: Testa dina trosatser. Det gäller att falsifiera sin hypotes. Marknaden är en lekplats för detta.
- Ha tydliga kriterier: När Martin började med sin egen trading hade han 5 kriterier: (1) hög absolut avkastning, (2) hög Sharpe-ratio, (3) skalbart koncept, (4) låg korrelation med börsen och andra CTAs, (5) ha roligt!
III) Martin om marknaden:
- Ekonomi är enkelt:“Ekonomi är egentligen rätt enkelt, det är bara det att man gjort det så komplicerat… man har liksom lämnat över makt till de här galna centralbankerna. Och alla tror att de vet vad de gör.. det är det som kommer bli det stora fallet.”
● Behåll köpkraften: “Det här är en tid då du inte ska tänka så mycket på return on your money, utan return OF your money. Du ska inte tänka på avkastning, utan ‘hur behåller jag köpkraften?’ “
● Om bitcoin: “Just nu tror jag det är en spekulativ bubbla, som tulpanbubblan….” Och “Det finns ett inneboende värde i block-chain tekniken, men inte i valutan. Utan intrinsic value kan du inte ha store of value.”
● Fourth Turnings: “En fantastisk bok ni måste läsa om ni inte gjort det, är The Fourth Turning. Jag har precis läst klart den och jag är helt fascinerad. Den är skriven 97, så den har ett par år på nacken, men den beskriver såna här generationscykler och vi är precis i en sån här fjärde vändning nu. “Fourth turning”, sista vändningen, är då krisvändningen. Senaste gången vi hade en fourth turning var 29′-kraschen, depressionen, som då blev klimaxen till andra världskriget. Det är det som händer i en fourth turning: det blir en total omvälvning av hela systemet. Sen behöver det inte alltid bli krig, men det har varit så i varenda fourth turning, om man går tillbaka flera tusentals år, som han gör i boken. De här cyklerna kommer hela tiden. De är ungefär 80-åriga cykler med 4 såna här turnings...“ - Guld:“Jag är pessimistisk om framtiden. Nu är vi lite i ögat av stormen här med tech bubblan som sprack, finanskrisen som vi ännu inte sett slutet av, och det kommer sluta i någon typ av fiatvalutakris. Förtroendet för valutor försvinner för att vi kommer helt enkelt trycka för mycket av det, och då är nånting att hålla sig i guld, och jag tror helt enkelt vi kommer gå tillbaka till nån typ av guld, om det nu är guldmyntfot eller guld knutit till någon typ av kryptogrej, kanske block-chain. Vi måste iallafall koppla valutan till något fast för att det ska funka, för att fiat funkar inte.”
IV) Martins tips för att bli riktigt bra på vad du gör:
Samla principer, kunskap, och modeller som funkar:
“Mitt angripssätt är att jag har ett bibliotek av mönster som jag lyckats bygga på mig under de 30 åren jag hållit på med detta i finansbranschen, [sen jag var] 15 år har jag samlat på mig mönsterna. Ni kallar det för commonplace; det är väl så att man har ett ställe där man skriver upp det här och sedan följt mönsterna i realtid … både innan Lynx och under Lynx, har jag använt de mönsterna för att bygga systematiska modeller på.
Jag kan bygga portföljer som har låg korrelation med varandra, och på så vis skapa så låg risk och hög avkastning som möjligt… så just nu har jag 6 st portföljer: 3 aktiebaserade och 3 futuresbaserade, och de har alla väldigt låg korrelation med varandra, och då skapar man en bra risk-justerad avkastning.”
Använd sedan deliberate practice:
“Det viktigaste är ju det här som Anders Eriksson pratar om i Peak, som ni säkert läst, det här med deliberate practice; man måste inte bara öva på någonting, utan man måste öva på det avsiktligt, ha en feedback loop där man kollar vad som var fel, vad som var rätt, och att man är engagerad i processen hela tiden.”
Börja sedan förfina processen och eliminera det onödiga:
“Sen börjar man sålla ned alla de här grejerna till någonting som verkar funka och ge en viss prediktiv förmåga. Det är då som “pruning” börjar, att man börjar ta bort allting som inte tillför något, och det är också en svår process, man måste kunna slänga ut saker som inte tillför värde till prediktionen. Många använder en massa saker som inte har nått prediktivt värde alls. Men, de använder det bara för att…. det är konvention, eller nån har sagt att det är bra, men de har aldrig riktigt utvärderat om det faktiskt är bra.”
Uppnå expertmönsterigenkänning:
“Det räcker för mig att kolla på ett chart 5-10 sekunder för att veta om jag ska gå lång eller kort, för jag har gjort det här så mycket att det blivit intuitivt.”
Fortsätt utvecklas:
“En sak till om det där med mönsterigenkänning, och vad man ska ge för tips… det är inte bara det att man ska skaffa en edge, och applicera den edgen, utan det här är en kontinuerlig process. Det är inte en statisk grej att ha en edge, utan du måste hela tiden utvecklas, utvecklas, och bli bättre. Lite det där Red Queen syndromet, att hela tiden springa så fort som möjligt bara för att stå kvar på samma plats och behålla den där edgen. Det är ju en del av mitt jobb också–att hela tiden utvecklas och hitta ny mönster.